Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПОДИГЛО ОПТУЖНИЦУ ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА У ИЗНОСУ ОД 673.827 КМ

25.12.2019. 12:12

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПОДИГЛО ОПТУЖНИЦУ ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА У ИЗНОСУ ОД 673.827 КМ

- ВРЉИЧАК МИРОСЛАВА, рођеног 1963. године у Кисељаку, држављанина БиХ и Р Хрватске,

- БОШЊАК ВЈЕКОСЛАВА, рођеног 1964.  године у Фојници, држављанина БиХ и Р Хрватске, и

- правног лица Трготанк д.о.о. Фојница, чији је директор и одговорно лице без ограничења овлаштења Мирослав Врљичак, а у својству опуномоћеног лица Бошњак Вјекослав.

Према наводима оптужнице, оптужени Мирослав Врљичак, у својству директора и одговорног лица без ограничења овлаштења у оквиру регистроване дјелатности у правном лицу Трготанк д.о.о. Фојница и Вјекослав Бошњак у својству опуномоћеног лица  правног лица у свим правним пословима, терете се да су у периоду  од мјесеца августа 2009. до априла 2013. године, пружањем лажних података о чињеницама које су од утицаја на утврђивање износа обавеза, оштетили буџет институција БиХ у укупном износу од 673.827,87 КМ.

Они се терете да су прибавили документацију лажног садржаја и то лажне фактуре наводних добављача, те у пословној евиденцији за наведени период нису исказали стварни промет, односно нису обрачунали и платили порез на додату вриједност већ су приказали фиктиван промет у циљу избјегавања плаћања ПДВ-а, на директну штету по буџет БиХ.

Правно лице Трготанк д.о.о. Фојница се терети да је као правно лице располагало противправно оствареном имовинском користи, коју су остварили оптужени Врљичак Мирослав и Вјекослав Бошњак.

Оптужени Вјекослав Бошњак и Врљичак Мирослав се терете да су починили кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. став 4. КЗ-а БиХ у вези са ставом 1. и члановима 29. и  54., а правно лице Трготанк д.о.о. Фојница кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. став 4. у вези са ставом 1. и члановима 29.,  54. и 124. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba