Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ŠEFOM MISIJE OSCE-a U BiH

14.08.2019. 14:32

Centralne teme sastanka odnosile su se na aktivnosti u procesuiranju predmeta ratnih zločina, te jačanje vladavine prava.

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ŠEFOM MISIJE OSCE-a U BiH

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sastala se sa šefom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorom Bruceom G. Bertonom.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima u procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH, naporima koje Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i regionu ulaže u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i ubrzanju procesuiranja predmeta, kao i projektima i aktivnostima koje Misija OSCE-a u BiH realizuje sa Tužilaštvom BiH i pravosudnim institucijama, a sa ciljem jačanja vladavine prava.

Tokom sastanka istaknuto je da je saradnja dviju institucija izuzetno bitna za vladavinu prava, te da Misija OSCE-a u BiH i Tužilaštvo BiH imaju isti cilj, a to je efikasnost pravosuđa i donošenje pravde za žrtve.

Napori i aktivnosti koje provodi Tužilaštvo BiH ocijenjeni su kao značajan korak za dostizanje pravde, a aktivnosti Misije OSCE-a u BiH kao važna podrška pravosudnim institucijama u BiH.

Misija OSCE-a u BiH i Tužilaštvo BiH nastavit će realizovati započete projekte usmjerene ka jačanju vladavine prava.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba