Вијести

ОПТУЖЕНИ ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ; СПОРАЗУМОМ ПРЕДВИЂЕН ПОВРАТ У БУЏЕТ ОКО 110.000 КМ НЕЗАКОНИТО СТЕЧЕНЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ, КАО И НОВЧАНЕ КАЗНЕ И УСЛОВНА ЗАТВОРСКА КАЗНА

19.12.2018. 14:58

Након подигнуте оптужнице Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, оптужени за пореску утају, једно физичко и једно правно лице – предузеће, споразумно су признали кривицу за кривично дјело порезне утаје.

ОПТУЖЕНИ ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ; СПОРАЗУМОМ ПРЕДВИЂЕН ПОВРАТ У БУЏЕТ ОКО 110.000 КМ НЕЗАКОНИТО СТЕЧЕНЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ, КАО И НОВЧАНЕ КАЗНЕ И УСЛОВНА ЗАТВОРСКА КАЗНА

Кривицу су признали оптужени:

1.   Миро Ђуришић, рођен 1968. године у Мостару, настањен у Посушју

2.   Правно лице - предузеће „Енергент“ д.о.о. Посушје

У складу са споразумом, за оптуженог Ђуришића је предложена казна затвора у трајању од 1 године која се неће извршити уколико оптужени у року од 3 године не почини ново кривично дјело, новчана казна у износу од 10.000 КМ те враћање у буџет БиХ новчаног износа од 109.355,60 КМ, који је утајен почињењем кривичног дјела.

За правно лице - предузеће „Енергент“ д.о.о. Посушје, предложена је новчана казна у износу од 10.000 КМ.

Оптужени се терете за кривично дјело порезне утаје почињено током 2009. и 2010. године, када су незаконитим активностима и злоупотребом фактура остварили незаконит одбитак улазног пореза у износу од 109.355,60 КМ.

Споразумно признање ће се разматрати тек након што се на рачуне уплати предвиђена незаконита имовинска корист, чије је одузимање предвиђено споразумом.

Предложене казне су у складу са улогом оптужених и њиховом одговорношћу у почињеном кривичном дјелу, а повратом незаконите имовинске користи од утајеног пореза, државним приходима ће се вратити новац прописан пореским обавезама.

Потписивањем споразума оптужени се одричу права на суђење и права на жалбу на пресуду коју им на основу споразума изрекне Суд БиХ.

Споразумна признања су прослијеђена Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba