Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА АХМЕТСПАХИЋ МУНИБА (1990) ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИВИЧНА ДЈЕЛА ТЕРОРИЗАМ И ОРГАНИЗОВАЊЕ ТЕРОРИСТИЧКЕ ГРУПЕ

27.11.2018. 08:27

Притвор је предложен због опасности од бјекства, опасности да би осумњичени могао поновити кривично дјело, као и опасности да би његов боравак на слободи могао изазвати узнемиреност јавности и нарушавање безбједности.

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА АХМЕТСПАХИЋ МУНИБА (1990) ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИВИЧНА ДЈЕЛА ТЕРОРИЗАМ И ОРГАНИЗОВАЊЕ ТЕРОРИСТИЧКЕ ГРУПЕ

Након испитивања осумњиченог, поступајући тужилац Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за:

-      Ахметспахић Муниба, рођеног 20.06.1990. године у Зеници (познат и по надимцима "Ebu Davud", "Осман" и "Мугира").

Осумњичени је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је од 2013. године, у два наврата, дужи временски период провео на подручју Сирије, гдје се борио на страни тзв. Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ), која је од Савјета безбједности УН-а проглашена терористичком организацијом, те се борио у јединицама радикалних вјерских група "Džebhatu Nusra" i "ИСИЛ".

Током истраге прикупљени су докази да је осумњичени комуницирао и координисао активности са другим држављанима БиХ који се налазе на подручју Сирије и Ирака, као и да је по доласку у БиХ организовао и помагао одлазак другог држављанина БиХ на то подручје.

Такође, осумњичени Ахметспахић Муниб је лице које се доводи у везу са Мевлидом Јашаревићем, осуђеним за напад на Амбасаду САД-а у октобру 2011. године.

У овом предмету и проведеним истражним операцијама остварена је значајна међународна сарадња са партнерским институцијама САД-а.

Осумњичени Ахметспахић терети се за кривично дјело организовање терористичке групе из члана 202д. и кривично дјело тероризам из члана 201. КЗ БиХ. 

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba