Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

30.08.2018. 15:49

Активности институција и дјеловање у ситуацијама са приливом илегалних миграната, процесуирање предмета за кривична дјела трговине људима и илегалних миграција,  као и међуинституционална и међународна сарадња у овој области, биле су централне теме састанка.

ОДРЖАН САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

У Тужилаштву БиХ одржан је састанак Ударне групе за борбу против трговине људима и илегалних миграција, којим је предсједавала в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић.

На састанку су учествовали представници агенција за провођење закона и правосудних институција са нивоа БиХ, ентитета и Брчко Дистрикта, као и представници међународних организација које у свом дјелокругу рада имају активности које се односе борбу против трговине људима и илегалних миграција.  

Централне теме састанка односиле су се на процесуирање кривичних дјела кријумчарења лица, јер је евидентно повећање броја предмета у овој области.

Представници институција за провођење закона разговарали су о активностима којима ће се заштитити безбједност грађана Босне и Херцеговине усљед прилива илегалних миграната,  као и безбједност миграната и њихов боравак у БиХ у складу са законом и међународним конвенцијама.

Такође, разговарано је и потребним активностима на заштити жртава трговине људима, нарочито малољетних лица која су вишеструко угрожена приликом незаконите експлоатације за просјачење и других облика израбљивања.

Агенције за провођење закона у БиХ раде на већем броју предмета који се односе на кријумчарење лица као и трговину људима, а у овим предметима остварује се интензивна регионална и међународна сарадња.

У протеклом периоду реализоване су акције кодних назива „Таурус“ и „Оx“, као велике међународне операције у борби против кријумчарења илегалних миграната које су реализоване у више земаља, а у којима су Тужилаштво БиХ и Гранична полиција БиХ имали интезивну и значајну улогу.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba