Вијести

У КООРДИНАЦИЈИ СА ТУЖИЛАШТВОМ БиХ У САД-у УХАПШЕН ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У БиХ

03.11.2017. 15:30

Тужилаштво БиХ је, у сарадњи са партнерским институцијама САД-а, провело активности на прикупљању доказа о улози осумњиченог у рату у БиХ.

 

У КООРДИНАЦИЈИ СА ТУЖИЛАШТВОМ БиХ У САД-у УХАПШЕН ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У БиХ

Тужилаштво БиХ је поступило по молби за пружање међународне правне помоћи Сједињених Америчких Држава у кривичном предмету против осумњиченог Синише Ђурђића (1973), кроз сарадњу са правосудним институцијама САД-а у погледу размјене информација од значаја за вођење овог поступка, као и кроз директну помоћ саслушањем свједока у предмету ратног злочина.

Синиша Ђурђић је под истрагом правосуђа САД-а због прикривања своје ратне прошлости приликом емигрирања и усељења у САД, што је кажњиво према америчким имиграционим законима.

Такође, у предмету Тужилаштва БиХ Ђурђић је осумњичен за почињене ратне злочине у предмету Тужилаштва БиХ, те ће од америчких власти бити затражено његово изручење Босни и Херцеговини.

Тужилаштво проводи истрагу против Синише Ђурђића због постојања сумње да је за вријеме рата у БиХ, у својству чувара у логору Бункер код пансиона „Кон Тики“ у Вогошћи и “Плањина кућа“ у Свракама, починио мучења и злостављања заробљеника у наведеним објектима.

Тужилаштво БиХ је у наведеном предмету, путем међународне правне помоћи, саслушало укупно 18 свједока који бораве на подручју БиХ, а чије изјаве су биле потребне америчким колегама. Тужилаштво БиХ се захваљује правосуђу САД-а на помоћи и сарадњи на откривању и лоцирању овог осумњиченог.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским институцијама, проводи активности на идентифицирању, лоцирању и изручењу у БиХ осумњичених за ратне злочине који се скривају у свим дијеловима свијета, што је битан корак у борби против некажњености ратних злочина.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba