Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И КРИЈУМЧАРЕЊА ОРУЖЈА, МУНИЦИЈЕ И ЕКСПЛОЗИВА НА ПОДРУЧЈЕ СР ЊЕМАЧКЕ

29.06.2017. 15:47

Оптужени се терете да су у два наврата прокријумчарили аутоматско оружје, пиштоље, бомбе и муницију, које је продавано на илегалном тржишту оружја у Њемачкој.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И КРИЈУМЧАРЕЊА ОРУЖЈА, МУНИЦИЈЕ И ЕКСПЛОЗИВА НА ПОДРУЧЈЕ СР ЊЕМАЧКЕ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

- Радомира Максимовића, рођеног 1975. године у Бијељини

- Оливера Пајдаковића, рођеног 1973. године у Сарајеву

- Боре Ђурђића, рођеног 1960. године у мјесту Дражевићи

Оптужени се терете да су постали припадници организоване криминалне групе, коју је организовао држављанин БиХ са боравком у СР Њемачкој, како би током 2015. године учествовали у међународном кријумчарењу оружја заосталог из рата, из БиХ у земље ЕУ.

Оптужени се терете да су, заједно са другим лицима, учествовали у проналажењу и набављању аутоматских пушака, пиштоља, ручних бомби, муниције, мина и експлозива, те након тога наоружање и експлозивне материје, на скривеним мјестима у аутомобилима кријумчарили у град Ахен, у СР Њемачкој, које су предавали држављанину БиХ који борави у Њемачкој, након чега је оружје продавано криминогеним лицима на илегалном тржишту, са циљем кориштења у извршењу кривичних дјела.

Кријумчари су откривени и лишени слободе у акцији њемачке полиције у координацији са Тужилаштвом БиХ, правосудним и полицијским агенцијама наше земље.

У овој активности је остварена значајна међународна сарадња са партнерским институцијама СР Њемачке, те је у приједлогу свједока предложено саслушање и стручњака за оружје и експлозив из СР Њемачке.

Тужилаштво БиХ, са партнерским институцијама у БиХ и иностранству, проводи истраге ради откривања и процесуирања починилаца кривичних дјела кријумчарења оружја и експлозива заосталог из рата у БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba