Вијести

ПРЕДСТАВНИК ТУЖИЛАШТВА БиХ ЕДУКАТОР НА СТРУЧНОЈ РАДИОНИЦИ ВСТС-а БиХ О ПРИБЛИЖАВАЊУ ТУЖИЛАЧКИХ ИНСТИТУЦИЈА ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

27.04.2017. 15:24

У организацији Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ и пројекта USAID-а, одржана је стручна радионица за портпароле и лица која се баве односима с јавношћу у тужилачким и полицијским институцијама, на којој су разговарали о темама битним за односе с јавношћу те информисање и извјештавање о раду правосудних и полицијских институција.

ПРЕДСТАВНИК ТУЖИЛАШТВА БиХ ЕДУКАТОР НА СТРУЧНОЈ РАДИОНИЦИ ВСТС-а БиХ О ПРИБЛИЖАВАЊУ ТУЖИЛАЧКИХ ИНСТИТУЦИЈА ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

Руководилац Одјела за односе с јавношћу Тужилаштва БиХ, Борис Грубешић, у својству едукатора је презентовао досадашња искуства и активности Тужилаштва БиХ у сегменту тзв. “outreach“ дјеловања, односно приближавања институције локалним заједницама.

Тужилаштво БиХ, од оснивања институције, активно учествује у комуникацији са локалним заједницама у нашој земљи, нарочито када се ради о предметима ратних злочина и сарадњи са популацијом жртава и оштећених у предметима ратних злочина у свим крајевима Босне и Херцеговине.

Такође, представници популације жртава често посјећују Тужилаштво БиХ и састају се са званичницима Посебног одјела за ратне злочине, као и тужиоцима, који радом покривају одређено подручје.

Тужилаштво БиХ је у сарадњи са локалним заједницама, у протеклих 10 година, институција која је била активан учесник стручних и радних конференција и округлих столова у више од 40 локалних заједница у свим крајевима БиХ, гдје је остварена директна сарадња и комуникација са популацијом жртава ратних злочина у свим крајевима Босне и Херцеговине.

На одржаној стручној радионици у организацији ВСТС-а и USAID-а учесници су разговарали о начинима и модалитетима за сарадњу са локалном заједницом и циљним групама, процесу идентификовања проблема и врсте кривичних дјела која нарушавају безбједност у одређеној заједници, као и најбољим праксама за дјеловање у приближавању циљним групама у локалним заједницама.

Борба против некажњивости ратних злочина, процесуирање кривичних дјела тероризма, организованог криминала те кривичних дјела почињених из мржње, идентификоване су као области у којима тужилаштва и полицијске агенције могу адекватно дјеловати у приближавању свог рада локалној заједници.

Сарадња са невладиним сектором, идентификовање проблема и едукација о могућим рјешењима, као и комуникација и сарадња са правосуђем и полицијом ради очувања владавине права и побољшања безбједности, биле су централне теме стручне радионице.

У оквиру радионице, одржана је и практична вјежба анализе и рјешавања проблема који нарушавају владавину права и безбједност грађана, а у сарадњи са локалном заједницом и невладиним сектором.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba