Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE DVOJICA OSUMNJIČENIH

27.12.2016. 15:42

Osumnjičeni su pod istragom zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti na području Prijedora i okoline tokom 1992. godine.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENA SLOBODE DVOJICA OSUMNJIČENIH

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, u akciji policijskih službenika SIPA-e na području Prijedora su locirani i lišeni slobode osumnjičeni:

- Boro Milojica, rođen 1962. godine u Prijedoru

- Želislav Rivić, rođen 1954. godine u Banjaluci

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su u mjesecu julu 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na stanovništvo nesrpske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika Ljubijskog bataljona VRS, na području Prijedora, Hambarina, Ravske i Ljubije, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata te počinili zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke, romske i hrvatske nacionalnosti na navedenom području.

Osumnjičeni su da su lično i direktno počinili ubistvo najmanje 19 žrtava, na nekoliko lokacija, na području navedenih mjesta.

Između ostalog, osumnjičeni se terete za ubistvo 9 osoba romske nacionalnosti, ubistvo 9 osoba bošnjačke nacionalnosti i jedne žrtve hrvatske nacionalnosti koja je ubijena u mjestu Ravska.

Neke od žrtava su ubijene u prisustvu članova njihovih porodica.

Osumnjičeni su pod istragom da su počinjenim ubistvima izvršili progon civilnog stanovništva bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti, čime su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i odlučiti o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba