Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U PRIJEDORU

28.12.2016. 15:31

Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U PRIJEDORU

- Bore Milojice, rođenog 1962. godine u Prijedoru

- Želislava Rivića, rođenog 1954. godine u Banjaluci

Optuženi se terete da su u mjesecu julu 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na stanovništvo nesrpske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika Ljubijskog bataljona VRS, na području Prijedora, Hambarina, Ravske i Ljubije, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata te počinili zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke, romske i hrvatske nacionalnosti na navedenom području.

Navedeni se terete da su lično i direktno počinili ubistvo najmanje 19 žrtava, na nekoliko lokacija, na području navedenih mjesta.

Između ostalog, optuženi se terete za ubistvo 9 osoba romske nacionalnosti, ubistvo 9 osoba bošnjačke nacionalnosti i jedne žrtve hrvatske nacionalnosti koja je ubijena u mjestu Ravska.

Neke od žrtava su ubijene u prisustvu članova njihovih porodica.

U optužnici se navodi da su optuženi počinjenim ubistvima izvršili progon civilnog stanovništva bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti, čime su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba