Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 8 ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ПРИЈЕДОРА

07.12.2016. 15:43

Осумњичени су под истрагом због незаконитог лишења слободе и убиства око 120 жртава, мушкараца и дјечака бошњачке националности из мјеста Миска Глава у љето 1992. године.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 8 ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ПРИЈЕДОРА

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, а у акцији полицијских службеника SIPA-е, рано јутрос на подручју Приједора и околине лоцирани су и лишени слободе осумњичени:

- Слободан Тарањац, рођен 1956. године у Приједору,

- Миодраг Глушац, рођен 1960. године у Приједору,

- Ранко Бабић, рођен 1952. године у Приједору,

- Маринко Праштало, рођен 1963. године у Приједору,

- Ранко Дошеновић рођен 1960. године у Санском Мосту,

- Здравко Панић, рођен 1959. године у Приједору,

- Триво Вукић, рођен 1966. године у Приједору,

- Милан Вукић рођен 1951. године у Приједору.

Такође, на више локација које користе осумњичени врше се претреси.

Наведени осумњичени су под истрагом и терете се да су за вријеме широког и систематичног напада војске, полиције и паравојних формација усмјерених на цивилно становништво бошњачке и хрватске националности на подручју Приједора и околине, починили кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ БиХ.

Они се терете да су у својству припадника Кризног штаба, војске и полиције, крајем мјесеца јула 1992. године, учествовали у незаконитом заробљавању око 120 мушкараца, међу којима је било и 15 малољетних лица, на подручју мјеста Миска Глава, који су након тога одведени у затварање у дом културе, као и на оближњи стадион гдје су 3 дана мучени и злостављани.

Током затварања, издвојено је и убијено између 10-15 затвореника, а остали су одведени на локалитет Љубије гдје су убијени хицима из ватреног оружја.

Само је неколико жртава успјело преживјети стријељање и њихова свједочења била су од кључне важности за расвјетљавање овог злочина.

Након рата, убијене жртве су пронађене и ексхумиране у масовним гробницама на локалитету Редак I и Редак II, а 10 тијела пронађено је на локалитету Хозића камен 2016. године.

Полицијски службеници SIPA-е, након лишења слободе, осумњичене ће предати поступајућем тужиоцу који ће их испитати и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање притвора или мјера забране у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba