Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ФОЧА

24.11.2016. 15:23

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ФОЧА

-      Вуковић Жарка званог “Жара”, рођеног 12.10.1957. године у мјесту Владикови, општина Фоча, гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је у временском периоду од почетка мјесеца априла 1992. године па до краја мјесеца марта 1993. године, у оквиру широког и систематичног напада усмјереног против цивилног бошњачког становништва на подручју општине Фоча, као припадник војних снага Републике Српске, починио над цивилним лицем женског пола, употребом силе и пријетње, више силовања.

Према наводима оптужнице, оптужени се терети да је заједно са још двојицом војника наоружан неколико пута долазио у породичну кућу оштећене, употребом силе и пријетње по живот и тијело жртву присилио, те над истом више пута извршио силовање, а двојица војника која су са оптуженим долазила, су такође у једном наврату починила силовање наведене жртве.  

Почињено силовање оставило је тешке физичке и психичке посљедице на жртву, које осјећа и данас.

Оптужени се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка г) Кривичног закона БиХ, а све у  вези са чланом 180. став 1. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba