Вијести

АЗРА БАШИЋ ИЗРУЧЕНА ИЗ САД-а ПРАВОСУЂУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

22.11.2016. 15:36

Дана 22.11.2016. године, из Сједињених Америчких Држава, у ваздушној луци Сарајево, Тужилаштву БиХ и правосуђу БиХ изручена је осумњичена Башић Азра, рођена 1959. године у Ријеци, Хрватска.

АЗРА БАШИЋ ИЗРУЧЕНА ИЗ САД-а ПРАВОСУЂУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Осумњичена Азра Башић под истрагом је Посебног одјела за ратне злочине и осумњичена је за ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Дервенте, почињене 1992. године.

Осумњичена се терети да је у периоду од мјесеца априла 1992. године, па до мјесеца јуна 1992. године, на подручју општине Дервента, лично починила убиство једног цивила и учествовала у намјерном наношењу снажног физичког и душевног бола и патње, као и мучењу већег броја цивила српске националности који су били затворени у Дому ЈНА у Дервенти.

Наведена осумњичена је након рата напустила БиХ и емигрирала у Кентаки, САД, након чега је заједничким радом правосуђа БиХ и власти Сједињених Држава лоцирана, лишена слободе и процесуирана због имиграцијске преваре, односно давања нетачних података америчким властима о учествовању у рату у БиХ.

С обзиром да је на основу захтјева правосуђа БиХ за њом расписана потјерница, власти САД-а провеле су поступак њене екстрадиције и изручења правосуђу Босне и Херцеговине.

Тужилаштво БиХ захваљује се властима САД-а на помоћи у лоцирању, изручењу и процесуирању наведене осумњичене.

Тужилаштво БиХ са партнерским агенцијама и институцијама широм свијета интензивно ради на проналаску, изручењу у БиХ и процесуирању осумњичених за ратне злочине, који се од правде покушавају сакрити у иностранству и тај процес ћемо наставити са циљем борбе да ратни злочини не остану некажњени.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba