Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEDOZVOLJENOG PROMETA AKCIZNIH PROIZVODA

10.11.2016. 15:42

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEDOZVOLJENOG PROMETA AKCIZNIH PROIZVODA

-      Pezer Gojka zvanog „Goja“, rođenog 21.10.1955. godine u Ružićima, opština Grude, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanin BiH i R Hrvatske.

Tereti se da je dana 13.07.2015. godine u porodičnoj kući gdje stanuje u opštini Grude, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, u namjeri da stavi u promet proizvode za koje je znao da nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama propisanim zakonodavstvom BiH, nabavio i držao veću količinu duhana koji je namjeravo prodavati na crnom tržištu.

Optuženi je 83,11 kg rezanog duhana zapakovanog u osam vreća, kao i ambalažu za pakovanje izrezanog duhana, držao u navedenoj kući kako bi duhan prodavao na takozvanom crnom tržišu na koji način bi izbjegavao plaćanje akciznog opterećenja robe, a navedeni predmeti, duhan i ambalaža za pakovanje, su pronađeni i isti oduzeti prilikom pretresa kuće od strane ovlaštenih službenih lica Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Optuženi Pezer Gojko tereti se da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. u vezi sa članom 26. Krivičnog zakona BiH.                                 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba