Вијести

НА ЗАХТЈЕВ ТУЖИЛАШТВА БиХ У ШВАЈЦАРСКОЈ УХАПШЕНА ЕЛФЕТА ВЕСЕЛИ (1960) ОСУМЊИЧЕНА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН

30.09.2016. 20:15

Поступајући по захтјеву Тужилаштва БиХ, власти Швајцарске Конфедерације су у Кантону Њушател (Neuchâtel) лишиле слободе осумњичену за убиство дјечака српске националности 1992. године у околини Зворника.

НА ЗАХТЈЕВ ТУЖИЛАШТВА БиХ У ШВАЈЦАРСКОЈ УХАПШЕНА ЕЛФЕТА ВЕСЕЛИ (1960) ОСУМЊИЧЕНА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН

Тужилаштво БиХ информисано је да су полицијски органи Швајцарске Конфедерације, на основу захтјева из БиХ, лишили слободе Елфету Весели, рођену 04.06.1960. године.

Наведена осумњичена је под истрагом и осумњичена је да је заједно са другим лицима, у љето 1992. године, у близини мјеста Каменица код Зворника, на изузетно свиреп начин, хладним оружјем, усмртила 12-годишњег дјечака српске националности, Стојановић Слободана.

Тужилаштво БиХ провело је обимну истрагу током које је прикупило доказе којима сумњичи наведену и дошло до сазнања да се осумњичена дуже времена налази на подручју Швајцарске Конфедерације, те су покренуте активности за њено лоцирање, хапшење и изручење правосуђу БиХ.

Тужилаштво је обавијештено да се осумњичена у Швајцарској успротивила добровољном изручењу по скраћеној процедури у БиХ, па ће се у наредном периоду приступити активностима за њено изручење и депортацију у БиХ, гдје ће јој се судити.

Изражавамо велику захвалност властима Швајцарске Конфедерације на разумијевању и помоћи у овом предмету и нашој борби против некажњивости ратних злочина.

Тужилаштво БиХ наставља активности на лицирању и изручењу осумњичених за ратне злочине, у којем год дијелу свијета се налазили.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba