Вијести

ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ „БОБАР БАНКА“ УСКОРО ЋЕ БИТИ ПРОСЛИЈЕЂЕНА НА ПОТВРЂИВАЊЕ СУДУ БиХ. ОПТУЖНИЦА ЈЕ РЕЗУЛТАТ ДУГОТРАЈНЕ И ТЕМЕЉИТЕ ИСТРАГЕ У ЈЕДНОМ ОД НАЈВЕЋИХ ПРЕДМЕТА ФИНАНСИЈСКОГ КРИМИНАЛА У БиХ

29.09.2016. 20:09

Након интензивне истраге која је трајала око 18 мјесеци, више стотина прикупљених доказа, проведених вјештачења и саслушања више десетина свједока, оптужница се односи на злоупотребе у пословању Бобар банке, којима је проузрокована директна штета од приближно 130 милиона КМ, за које су оштећене институције БиХ и ентитета, предузећа и грађани.

ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ „БОБАР БАНКА“ УСКОРО ЋЕ БИТИ ПРОСЛИЈЕЂЕНА НА ПОТВРЂИВАЊЕ СУДУ БиХ. ОПТУЖНИЦА ЈЕ РЕЗУЛТАТ ДУГОТРАЈНЕ И ТЕМЕЉИТЕ ИСТРАГЕ У ЈЕДНОМ ОД НАЈВЕЋИХ ПРЕДМЕТА ФИНАНСИЈСКОГ КРИМИНАЛА У БиХ

Оптужница обухвата већи број физичких лица која се терете да су организовано дјелујући починила кривична дјела злоупотреба овлашћења у привреди и кривична дјела финансијског криминала.

Истрагом је утврђено да су путем наведене банке циљано пласирани кредити правним лицима – члановима Бобар групе повезаних лица, са никаквим или минималним инструментима обезбјеђења, што је довело до немогућности наплате кредита и пропасти наведене банке, усљед чега су појединци којима су давани кредити стекли незакониту имовинску корист у износу од приближно 125 милиона КМ, а пропали су и изгубљени депозити многих институција државе и ентитета, средства општина и јавних предузећа, као и депозити грађана.

Подсјећамо, 20.07. ове године, у сарадњи са SIPA-ом на приједлог тужилаштва, Суд БиХ је блокирао цјелокупну личну имовину осумњичених у овом предмету.

Предмет Бобар банка најсложенији је предмет финансијског криминала у постдејтонској Босни и Херцеговини и представља одлучан корак тужилаштва и агенција за провођење закона у борби против незаконитог трошења јавних средстава и противзаконитог богаћења појединаца.

У оптужници се предлаже саслушање више од 100 свједока оптужбе, а приложено је више стотина материјалних доказа, као и обимна стручна вјештачења.

Тужилаштво БиХ наставља борбу против финансијског криминала и прања новца, са циљем заштите банкарског система те платног и финансијског система Босне и Херцеговине и финансијске безбједности грађана наше земље.

Предмет Бобар банка је повезан и са другим предметима који ће имати посљедице у БиХ и шире, а на којима Тужилаштво БиХ ради.

Настављамо борбу против финансијског криминала и корупције и наглашавамо да нас у тој борби ништа не може зауставити.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba