Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ НА ПОДРУЧЈУ НОВОГ ГРАДА У ТОКУ ЈЕ АКЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ НАРКО-МАФИЈЕ

26.09.2016. 19:52

У акцији учествује више десетина полицијских службеника SIPA-е, а лишена су слободе 3 лица међу којима и осумњичени организатор и један од носилаца нарко-криминала у БиХ.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ НА ПОДРУЧЈУ НОВОГ ГРАДА У ТОКУ ЈЕ АКЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ НАРКО-МАФИЈЕ

По налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, више десетина полицијских службеника, рано јутрос, започело је претресе и лишења слободе на подручју општине Босански Нови.

Мета акције су тројица осумњичених за организовани криминал и неовлаштени промет опојним дрогама, на међународном нивоу, а међу ухапшенима је и један од носилаца организованог нарко-криминала на подручју БиХ.

Слободе су лишени:

- Селимагић Јасмин, рођен 1987. године у Приједору, настањен у Новом Граду

- Новаковић Анђелко, рођен 1985. године у Босанској Крупи, настањен у Новом Граду

- Курти Ганија, рођен 1969. године у Никшићу, држављанин Црне Горе, налази се под надзором Службе за послове са странцима (СПС) БиХ.

Упоредо са лишењима слободе, извршен је претрес објеката и возила које осумњичени користе на подручју Новог Града.

Тужилаштво БиХ је у сарадњи са SIPA-ом и партнерским агенцијама из Црне Горе провело детаљну и темељиту истрагу, током које су прикупљени докази да су наведени осумњичени учесници међународног кријумчарења великих количина опојне дроге „марихуана“ и „skunk“, са подручја Црне Горе у Босну и Херцеговину, која се даље дистрибуирала на илегалном нарко-тржишту у сјеверозападном дијелу БиХ.

Истрагом је утврђено да је осумњичени Курти Ганија, који се налазио на издржавању казне у КПЗ Зеница, из затвора путем контаката у Црној Гори и БиХ координисао кријумчарење опојне дроге у Босну и Херцеговину. Ради се о лицу које је раније протјерано из БиХ, те је користећи фалсификоване документе поново илегално ушло у БиХ, гдје је ухапшено.

Досадашњом истрагом утврђено је да су осумњичени у више наврата кријумчарили количине од више килограма ове опојне дроге, а осумњичени Селимагић често је ради надгледања опојне дроге и њеног транспорта боравио у Црној Гори.

Овом акцијом задат је одлучан ударац структурама нарко-криминала које дјелују у сјеверозападном дијелу БиХ, а чији су конзументи опојних дрога углавном млада лица из Новог Града и околних мјеста.

Након извршених претреса, осумњичени ће бити предати поступајућем тужиоцу који ће након испитивања осумњичених донијети одлуку о даљим активностима.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским полицијским и безбједносним агенцијама у БиХ и земљама региона, интензивно учествује у акцијама у борби против нарко-криминала.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba