Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕН ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НАД ЖРТВАМА ХРВАТСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ У КОЊИЦУ

01.09.2016. 15:38

Поступајући по налогу Тужилаштва БиХ, приликом уласка на територију Босне и Херцеговине, припадници Граничне полиције БиХ лишили су слободе осумњиченог:

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕН ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НАД ЖРТВАМА ХРВАТСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ У КОЊИЦУ

-      Виковић Јасмина, зв. “Јаско“, рођеног 1971. године у Завидовићима, држављанина БиХ.

Наведени осумњичени је под истрагом Посебног одјела за ратне злочине и осумњичен је да је у својству припадника Диверзантског-извиђачког вода из Зенице, Армије РБиХ, на подручју Коњица, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он је осумњичен да је, заједно са другим лицима, крајем мјесеца августа 1993. године, у мјесту Ораховица, у општини Коњиц, учествовао у незаконитом затварању тројице цивила, старијих лица хрватске националности, која су осумњичени Виковић, као и други припадници Армије Р БиХ вишеструко мучили, злостављали и премлаћивали, те затворили у један објекат, гдје су их наставили тући и наносити им тешке озљеде, нарочито у предјелу главе.

Након злостављања један цивил је преминуо од задобијених озљеда, а осумњичени је сутрадан дошао у објекат и пуцањем из ватреног оружја усмртио преосталу двојицу затвореника.

Након испитивања осумњиченог, поступајући тужилац одлучиће о даљим мјерама и активностима према осумњиченом.

Тужилаштво БиХ води истрагу у овом предмету, током које су прикупљена сазнања да осумњичени више година борави у иностранству, те је Граничној полицији издата наредба да се осумњичени лиши слободе одмах по ступању на терориторију БиХ.

Тужилаштво улаже интензивне напоре на откривању и процесуирању починилаца ратних злочина, гдје год да се налазе, и у том процесу остварује сарадњу са агенцијама за провођење закона у БиХ и иностранству.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba