Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У РОГАТИЦИ

18.08.2016. 15:49

Поступајући тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу за ратне злочине над жртвама бошњачке националности у Рогатици, почињене током 1993. и 1994. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У РОГАТИЦИ
ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У РОГАТИЦИ

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-          Планојевић Бране,  рођеног 10.06.1963. године у Сарајеву, настањеног у Рогатици, држављанина Босне и Херцеговине.

Оптужени се терети да је, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству припадника ВРС ВП, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити грађанских лица за вријеме рата и Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима.

Он се терети да је у својству  стражара и de facto замјеника управника логора, током двије године у затвореничком центру „Расадник“, у којем су били незаконито затварани цивили бошњачке националности из више села, као и самог града Рогатице, а међу којим цивилима су били и жене, малољетна лица, старија лица и ратни заробљеници, лично учествовао у психичким и физичким злостављањима, силовању, убиствима затвореника, као и њиховим одвођењима на присилни рад.

Он се терети да је лично и директно, заједно са другим лицима, починио убиство 5 лица, затворених цивила и једног ратног заробљеника, који су одведени из објекта „Расадник“, као и учествовао у силовању једне затворенице и наношењу тешких озљеда затвореницима.

Од посљедица премлаћивања, на свиреп начин, двојици заробљеника је нанесена снажна физичка патња и душевна бол, док су петорица затвореника, међу којима и ратни заробљеник, пуцњем из ватреног оружја брутално ликвидирана, након чега су њихова тијела однесена на непознату локацију, од када им се губи сваки траг, а троје цивила су накнадно ексхумирани и пронађени.

Оптужени Планојевић се такође терети да је помогао у силовању затворенице, на начин да је извео из просторије у којој се налазила, а потом одвео у другу собу у склопу затвореничког центра, те све вријеме био присутан поред врата и чувао стражу док је треће лице уз пријетњу по њен живот и њене породице над њом извршило силовање.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. тачка ц) и е) у вези са чланом 29. и чланом 31. КЗ-а БиХ, те кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. тачка а) у вези са чланом 29., а све у вези са чланом 180. став 1. истог Закона.

Оптужница је, заједно са доказним материјалом, прослијеђена Суду БиХ.         


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba