Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U ROGATICI

18.08.2016. 15:49

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Rogatici, počinjene tijekom 1993. i 1994. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U ROGATICI
PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U ROGATICI

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

-          Planojević Brane, rođenog 10.06.1963. godine u Sarajevu, nastanjenog u Rogatici, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS VP, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

On se tereti da je u svojstvu  stražara i de facto zamjenika upravitelja logora, tijekom dvije godine u zatočeničkom centru „Rasadnik“, u kojem su  bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti iz više sela, kao i samog grada Rogatice, a među kojim civilima su bili i žene, malodobna lica, starije osobe i ratni zarobljenici, osobno sudjelovao u psihičkim i tjelesnim zlostavljanjima, silovanju, ubojstvima zatočenika, kao i njihovim odvođenjima na prinudni rad.

On se tereti da je osobno i izravno, zajedno sa drugim osobama, počinio ubojstvo 5 osoba, zatočenih civila i jednog ratnog zarobljenika, koji su odvedeni iz objekta „Rasadnik“, kao i sudjelovao u silovanju jedne zatočenice i nanošenju teških ozljeda zatočenicima.

Od posljedica premlaćivanja, na svirep način, dvojici zarobljenika je nanesena snažna tjelesna patnja i duševna bol, dok su petorica zatočenika, među kojima i ratni zarobljenik, pucnjem iz vatrenog oružja brutalno likvidirana, nakon čega su njihova tijela odnesena na nepoznatu lokaciju, od kada im se gubi svaki trag, a troje civila su naknadno ekshumirani i pronađeni.

Optuženi Planojević se također tereti da je pomogao u silovanju zatočenice, na način da je izveo iz prostorije u kojoj se nalazila, a potom odveo u drugu sobu u sklopu zatočeničkog centra, te sve vrijeme bio prisutan pored vrata i čuvao stražu dok je treća osoba uz prijetnju po njen život i njene obitelji nad njom izvršila silovanje.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. točka c) i e) u svezi sa člankom 29. i člankom 31. KZ-a BiH, te kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. točka a) u svezi sa člankom 29., a sve u svezi sa člankom 180. stavak 1. istog Zakona.

Optužnica je, zajedno sa dokaznim materijalom, proslijeđena Sudu BiH.         


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba