Vijesti

POSTUPAJUĆI TUŽILAC ISPITAT ĆE OSUMNJIČENE PRIPADNIKE AUTO-MAFIJE KOJI SU LIŠENI SLOBODE NA ILIDŽI

09.08.2016. 08:07

Tužilaštvo BiH radi obiman predmet u borbi protiv struktura auto-mafije povezane sa prekograničnim i organiziranim kriminalom.

POSTUPAJUĆI TUŽILAC ISPITAT ĆE OSUMNJIČENE PRIPADNIKE AUTO-MAFIJE KOJI SU LIŠENI SLOBODE NA ILIDŽI

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH, čim se steknu uslovi, ispitat će uhapšene osumnjičene koji su lišeni slobode prilikom razmjene vatre sa policijom, u pokušaju krađe skupocjenog motornog vozila u naselju Ilidža.

S obzirom da su osumnjičeni i ranjeni, čim se steknu uslovii, bit će ispitani i bit će predložena mjera pritvora, a već je izdata naredba da budu pod stalnom stražom i nadzorom policije. Navedeni osumnjičeni su pripadnici organizirane kriminalne grupe koja već duži vremenski period, prema operativnim i obavještajnim saznanjima, djeluje u Sarajevu i BiH.

Tužilaštvo BiH u saradnji sa Graničnom policijom, MUP-om Kantona Sarajevo i SIPA-om, zbog postojanja elemenata međunarodnog i organiziranog kriminala, provodi intenzivne aktivnosti u borbi protiv grupe osumnjičenih pripadnika koji vrše krađe, otuđenja, krivotvorenje dokumentacije i dalju prodaju skupocjenih motornih vozila.

S obzirom na alarmantnu situaciju u ovoj oblasti, naročito u glavnom gradu BiH, gdje se godišnje otuđi ili ukrade blizu 1000 vozila  (više od 2 vozila dnevno), potreban je angažman svih policijskih i pravosudnih struktura, a naročito sa nivoa entiteta i kantona, u procesuiranju počinilaca krivičnih djela koja nemaju elemente međunarodnog i organiziranog kriminala.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba