Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА, КОЈА ОБУХВАТА ЗВАНИЧНИКЕ СЛУЖБЕ ЗА ПОСЛОВЕ СА СТРАНЦИМА (СПС) БиХ

15.07.2016. 15:35

Тужилаштво Босне и Херцеговине, у активностима борбе против корупције, након вишемјесечне интензивне истраге, подигло је оптужницу за корупцију и злоупотребу положаја и друга кривична дјела, а којом су обухваћени званичници државне институције.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА, КОЈА ОБУХВАТА ЗВАНИЧНИКЕ СЛУЖБЕ ЗА ПОСЛОВЕ СА СТРАНЦИМА (СПС) БиХ
ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА, КОЈА ОБУХВАТА ЗВАНИЧНИКЕ СЛУЖБЕ ЗА ПОСЛОВЕ СА СТРАНЦИМА (СПС) БиХ

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

  1. Кордић Бориса, рођеног 1978. године у Сарајеву, запосленог на позицији шефа Теренског уреда Мостар у Служби за послове са странцима БиХ
  2. Квесић Јосипа, рођеног 1980. године у Чапљини, запосленог на позицији инспектора за странце у Теренском уреду Мостар, у Служби за послове са странцима БиХ
  3. Пуљић Влатке, рођене 1987. године у Мостару, директорице и овлаштеног лица у предузећу „Вламон“ д.о.о. Читлук
  4. Cobre Luca, рођеног 1969. године у мјесту Vittorio Veneto, Италија, држављанина Републике Италије
  5. Миличевић Ане, рођене 1989. године у Мостару
  6. Правног лица „Вламон“ д.о.о. Читлук, које заступа Пуљић Влатка

Оптужени се терете да су, у периоду од 2012. до 2014. године, дјелујући као организована криминална група, коју је организовао и којом је руководио првооптужени Кордић, учествовали у почињену кривичних дјела чије су жртве и оштећени углавном били страни држављани, највише из Републике Италије, представници невладиних удружења, предузетници или власници пословних субјеката који бораве или послују на подручју Херцеговине у Међугорју и околним мјестима.

Према прикупљеним доказима, оптужени Кордић и Квесић су злоупотребљавали свој службени положај и овлаштења у оквиру Службе за послове са странцима БиХ у погледу издавања дозвола за боравак страним држављанима, те у договору са другим оптуженим застрашивали стране држављане и од њих незаконито изнуђивали новац или друге погодности, пријетећи им да ће им као овлаштена службена лица онемогућити или ускратити боравак у Босни и Херцеговини, те извршити њихово вишегодишње протјеривање из БиХ.

Оптужени се терете да су у сврху организованог криминала и изнуда основали предузеће „Вламон“ у Читлуку, те упућивали пријетње и изнуде италијанским држављанима тражећи новац, те касније и преузимање хотелског комплекса којим су управљали држављани Италије и невладине организације из Италије, како би присилили стране држављане да предузму радње на штету своје имовине, све с циљем прибављања противправне имовинске користи, како би преузели управљање хотелом на период од 15 година, уз закупнину вишеструко испод тржишне цијене закупа.

Такође, оптужени се терете и да су пријетили страним држављанима да ће путем својих веза у инспекцијским и другим органима у БиХ, уколико не удовоље њиховим захтјевима, иницирати провођење наводних прекршајних и других поступака и ометати њихов рад, што су и чинили према одређеним правним субјектима на подручју Међугорја.

Такође, прикупљени су и докази да су оптужени злоупотребљавали свој службени положај, пријетили италијанским држављанима прогоном и вишегодишњом забраном уласка у БиХ ако им не уплате новчане износе од 20.000 евра или више.

Оптужени службеници СПС такође се терете за злоупотребе положаја и незаконитости у поступању према једној држављанки Црне Горе, током њеног боравка у БиХ.

У оквиру овог предмета у којем поступа један од најискуснијих тужилаца Тужилаштва БиХ, заједно са својим тимом, проведена је софистицирана и детаљна истрага уз провођење посебних истражних радњи и кориштењем прикривених истражилаца, те су на тај начин прикупљени детаљни и квалитетни докази против оптужених.

Оптужени се, између осталог, терете за кривична дјела организираног криминала (чл. 250. КЗ БиХ), злоупотребе положаја или овлаштења (чл. 220. КЗ БиХ) и изнуде (чл. 295. КЗ БиХ).

У оптужници се предлаже позивање и испитивање 30 свједока и овлаштених службених лица, међу којима су и прикривени истражиоци, као и већи број страних држављана.

Оптужница ће, заједно са доказним материјалом, бити прослијеђена Суду БиХ.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским агенцијама за провођење закона, наставља борбу против организованог криминала и корупције, нарочито у предметима гдје се дешавају злоупотребе положаја од стране овлаштених службених лица у институцијама БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba