Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I KORUPTIVNA KAZNENA DJELA, KOJA OBUHVATA DUŽNOSNIKE SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA (SPS) BiH

15.07.2016. 15:35

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u aktivnostima borbe protiv korupcije, nakon višemjesečne intenzivne istrage, podiglo je optužnicu za korupciju i zlouporabu položaja i druga kaznena djela, a kojom su obuhvaćeni dužnosnici državne institucije.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I KORUPTIVNA KAZNENA DJELA, KOJA OBUHVATA DUŽNOSNIKE SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA (SPS) BiH
PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I KORUPTIVNA KAZNENA DJELA, KOJA OBUHVATA DUŽNOSNIKE SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA (SPS) BiH

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

  1. Kordić Borisa, rođenog 1978. godine u Sarajevu, uposlenog na poziciji šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH
  2. Kvesić Josipa, rođenog 1980. godine u Čapljini, uposlenog na poziciji inspektora za strance u Terenskom uredu Mostar, u Službi za poslove sa strancima BiH
  3. Puljić Vlatke, rođene 1987. godine u Mostaru, ravnateljice i ovlaštene osobe u poduzeću „Vlamon“ d.o.o. Čitluk
  4. Cobre Luca, rođenog 1969. godine u mjestu Vittorio Veneto, Italija, državljanin Republike Italije
  5. Miličević Ane, rođene 1989. godine u Mostaru
  6. Pravne osobe „Vlamon“ d.o.o. Čitluk, koje zastupa Puljić Vlatka

Optuženi se terete da su, u razdoblju od 2012. do 2014. godine, djelujući kao organizirana kriminalna skupina, koju je organizirao i kojom je rukovodio prvooptuženi Kordić, sudjelovali u počinjenu kaznenih djela čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, najviše iz Republike Italije, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata koji borave ili posluju na području Hercegovine u Međugorju i okolnim mjestima.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi Kordić i Kvesić su zlorabili svoj službeni položaj i ovlasti u okviru Službe za poslove sa strancima BiH u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima, te u dogovoru sa drugim optuženim zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti, prijeteći im da će im kao ovlaštene službene osobe onemogućiti ili uskratiti boravak u Bosni i Hercegovini, te izvršiti njihovo višegodišnje protjerivanje iz BiH.

Optuženi se terete da su u svrhu organiziranog kriminala i iznuda osnovali poduzeće „Vlamon“ u Čitluku, te upućivali prijetnje i iznude italijanskim državljanima tražeći novac, te kasnije i preuzimanje hotelskog kompleksa kojim su upravljali državljani Italije i nevladine organizacije iz Italije, kako bi prinudili strane državljane da poduzmu radnje na štetu svoje imovine, sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, kako bi preuzeli upravljanje hotelom na razdoblje od 15 godina, uz zakupninu višestruko ispod tržišne cijene zakupa.

Također, optuženi se terete i da su prijetili stranim državljanima da će putem svojih veza u inspekcijskim i drugim tijelima u BiH, ukoliko ne udovolje njihovim zahtjevima, inicirati provođenje navodnih prekršajnih i drugih postupaka i ometati njihov rad, što su i činili prema određenim pravnim subjektima na području Međugorja.

Također, prikupljeni su i dokazi da su optuženi zlorabili svoj službeni položaj, prijetili italijanskim državljanima progonom i višegodišnjom zabranom ulaska u BiH ako im ne uplate novčane iznose od 20.000 eura ili više.

Optuženi djelatnici SPS također se terete za zlouporabe položaja i nezakonitosti u postupanju prema jednoj državljanki Crne Gore, tijekom njenog boravka u BiH.

U okviru ovog predmeta u kojem postupa jedan od najiskusnijih tužitelja Tužiteljstva BiH, zajedno sa svojim timom, provedena je sofisticirana i detaljna istraga uz provođenje posebnih istražnih radnji i korištenjem prikrivenih istražitelja, te su na taj način prikupljeni detaljni i kvalitetni dokazi protiv optuženih.

Optuženi se, između ostalog, terete za kaznena djela organiziranog kriminala (čl. 250. KZ BiH), zlouporabe položaja ili ovlasti (čl. 220. KZ BiH) i iznude (čl. 295. KZ BiH).

U optužnici se predlaže pozivanje i ispitivanje 30 svjedoka i ovlaštenih službenih osoba, među kojima su i prikriveni istražitelji, kao i veći broj stranih državljana.

Optužnica će, zajedno sa dokaznim materijalom, biti proslijeđena Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama za provedbu zakona, nastavlja borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, naročito u predmetima gdje se dešavaju zlouporabe položaja od strane ovlaštenih službenih osoba u institucijama BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba