Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU. PRORAČUN BiH OŠTEĆEN ZA 1.497.088,00 KM

06.07.2016. 10:51

Tužitelj, šef Odsjeka za gospodarski kriminal u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU. PRORAČUN BiH OŠTEĆEN ZA 1.497.088,00 KM

- SINANOVIĆ HALILA, rođenog 15.09.1958. godine u mjestu Sladna, opština Srebrenik, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine,

- TURSUNOVIĆ EDINE, rođene 17.05.1982. godine u Gračanici, nastanjene u Tuzli, državljanke Bosne i Hercegovine, i

- PRAVNE OSOBE „SINBRA“ d.o.o. Tuzla, sa sjedištem u Tuzli, čiji je osnivač i ravnatelj Halil Sinanović.

U optužnici se navodi da je Sinanović Halil,  u svojstvu osnivača, ravnatelja bez ograničenja ovlaštenja i odgovorne osobe u pravnoj osobi SINBRA d.o.o. Tuzla, u razdoblju 01.01.2006. do 30.04.2007. godine i razdoblju od  01.07.2011. do 29.02.2012. godine, u namjeri utaje poreza na dodanu vrijednost, pribavio, odnosno sačinio, dokumentaciju lažnog sadržaja, i to fakture, otpremnice, blagajničke naloge i drugu prateću dokumentaciju o navodnom  prometu-nabavkama po kojem je prikazan  PDV različitih vrsta roba između više pravnih osoba, kao dobavljača i pravne osobe Sinbra d.o.o. Tuzla kao kupca, a koji promet se nije stvarno desio.

Optuženi Sinanović Halil se tereti da je nezakonitosti počinio uz pomoć Tursunović Edine stvarne uposlenice navedene pravne osobe, prosljeđivanjem, nezakonitim i neutemeljenim evidentiranjem navedene poslovne dokumentacije u poslovnim knjigama-knjigovodstvenim zvaničnim evidencijama pravne osobe, na temelju čega je pravna osoba u svojim zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama prikazala, obračunala i putem podnošenja PDV-e prijava lažnog sadržaja za navedeno porezno razdoblje ostvarilo neutemeljen i nezakonit odbit ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 1.497.088,00 KM, za koji iznos su oštetili proračun BiH.

Pravna osoba „SINBRA“ d.o.o. Tuzla se tereti da je kao pravna osoba raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi,  koju protupravnu imovinsku korist je u ime, za račun i u korist pravne osobe Sinbra d.o.o. Tuzla ostvario optuženi Sinanović Halil, u svojstvu ravnatelja odgovorne osobe u pravnoj osobi bez ograničenja ovlaštenja, uz pomoć uposlenika pravne osobe Tursunović Edine na prethodno opisan način.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba