Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PORESKU UTAJU. BUDŽET BiH OŠTEĆEN ZA 1.497.088,00 KM

06.07.2016. 10:51

Tužilac, šef Odsjeka za privredni kriminal u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PORESKU UTAJU. BUDŽET BiH OŠTEĆEN ZA 1.497.088,00 KM

- SINANOVIĆ HALILA, rođenog 15.09.1958. godine u mjestu Sladna, opština Srebrenik, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine,

- TURSUNOVIĆ EDINE, rođene 17.05.1982. godine u Gračanici, nastanjene u Tuzli, državljanke Bosne i Hercegovine, i

- PRAVNOG LICA „SINBRA“ d.o.o. Tuzla, sa sjedištem u Tuzli, čiji je osnivač i direktor Halil Sinanović.

U optužnici se navodi da je Sinanović Halil,  u svojstvu osnivača, direktora bez ograničenja ovlaštenja i odgovornog lica u pravnom licu SINBRA d.o.o. Tuzla, u periodu 01.01.2006. do 30.04.2007. godine i periodu od  01.07.2011. do 29.02.2012. godine, u namjeri utaje poreza na dodatu vrijednost, pribavio, odnosno sačinio dokumentaciju lažnog sadržaja, i to fakture, otpremnice, blagajničke naloge i drugu prateću dokumentaciju o navodnom  prometu-nabavkama po kojem je prikazan  PDV različitih vrsta roba između više pravnih lica, kao dobavljača i pravnog lica Sinbra d.o.o. Tuzla kao kupca, a koji promet se nije stvarno desio.

Optuženi Sinanović Halil se tereti da je nezakonitosti počinio uz pomoć Tursunović Edine stvarne uposlenice navedenog pravnog lica, prosljeđivanjem, nezakonitim i neosnovanim evidentiranjem navedene poslovne dokumentacije u poslovnim knjigama-knjigovodstvenim zvaničnim evidencijama pravnog lica, na osnovu čega je pravno lice u svojim zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama prikazalo, obračunalo i putem podnošenja PDV-e prijava lažnog sadržaja za navedeni poreski period, ostvarilo neosnovan i nezakonit odbit ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 1.497.088,00 KM,  za koji iznos su oštetili budžet BiH.

Pravno lice „SINBRA“ d.o.o. Tuzla se tereti da je kao pravno lice raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi,  koju protivpravnu imovinsku korist je u ime, za račun i u korist pravnog lica Sinbra d.o.o. Tuzla ostvario optuženi Sinanović Halil, u svojstvu direktora odgovornog lica u pravnom licu bez ograničenja ovlaštenja, uz pomoć uposlenika pravnog lica Tursunović Edine na prethodno opisan način.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba