Вијести

ОДЛУЧНА БОРБА ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ И CYBER КРИМИНАЛА. ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРИВЕДЕНО И ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ОСАМ ЛИЦА У АКЦИЈИ КОДНОГ НАЗИВА „КРУНА“

21.06.2016. 15:27

Поступајућа тужитељка, са тимом сарадника, налази се на терену у Бањој Луци гдје координише рад више десетина полицијских службеника МУП-а РС који проводе акцију.

ОДЛУЧНА БОРБА ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ И CYBER КРИМИНАЛА. ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПРИВЕДЕНО И ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ОСАМ ЛИЦА У АКЦИЈИ КОДНОГ НАЗИВА „КРУНА“

Предмет кодног назива „Круна“ односи се на обимну истрагу око недопуштене трговине идентитетима грађана БиХ и фалсификовања јавних исправа Босне и Херцеговине за потребе припадника организованих криминалних група из других европских земаља.

У координисаној акцији, полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, рано јутрос су по налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију лоцирали и на подручју Бања Луке, Градишке и Санског Моста ставили под надзор, привели и лишили слободе укупно осам лица.

Осумњиченима се на терет ставља да су још од мјесеца маја 2013. године, на подручју града Бања Луке и општина Градишка и Србац, те ширег подручја западне и сјеверне Босне и Херцеговине, супротно одредбама Конвенције Савјета Европе за заштиту појединаца гледе аутоматске обраде личних података и супротно законима Босне и Херцеговине неовлаштено вршили продају личних података држављана Босне и Херцеговине који су законом заштићени.

Према прикупљеним доказима, осумњичени су личне податке садржане у личним картама и пасошима као јавним исправама и другим јавним евиденцијама података, продавали њима познатим иностраним држављанима за потребе израде фалсификованих докумената са стварним подацима, а које су користили припадници криминалних група и кланова из Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније и Бугарске, а који се доводе у везу са извршењем најтежих кривичних дјела из области организованог криминалитета.

На тај начин, почињеном злоупотребом, прављени су лични документи са стварним подацима бх. Грађана, а којима су се користили починиоци најтежих кривичних дјела. У оквиру активности лишена је слободе и једна службеница полицијских структура, осумњичена да је помагала у изради и добијању оваквих докумената.

Наведеним незаконитостима осумњичени су стекли незакониту имовинску корист у износима од више десетина хиљада конвертибилних марака, те нанијели огромну штету грађанима БиХ чији су подаци злоупотријебљени. 

Паралелно са лишењем слободе, у току су претреси на десет локација у Босни и Херцеговини, док се по замолницама Тужилаштва Босне и Херцеговине активности претреса и лишења слободе на подручју Хрватске и Словеније координишу са УСКОК-ом и Специјалним тужилаштвом за организовани криминал Републике Словеније.

Тужилаштво БиХ, заједно са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, провело је дуготрајне и темељите истражне мјере и радње предвиђене Законом о кривичном поступку БиХ и прикупило доказе о одговорности осумњичених.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским агенцијама, наставља интензивну борбу против свих облика кривичних дјела организованог и cyber криминала, а проведена акција кодног назива „Круна“ представља најсложену акцију која обухвата кривична дјела организованог и cyber криминала на нивоу Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba