Вијести

ПРОВЕДЕНА УДРУЖЕНА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА

30.05.2016. 14:54

У протеклих 24 сата на територији Аустрије и Босне и Херцеговине реализована је сложена тужилачко-полицијска операција кодног назива "Postman".

На подручју Аустрије лишена су слободе 2 држављана БиХ, а на подручју Босне и Херцеговине, односно Брчко дистрикта БиХ и Тузланског кантона лишена су слободе 3 лица, те су извршени претреси на више локација у БиХ.

ПРОВЕДЕНА УДРУЖЕНА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА

У овој координисаној акцији заплијењена је већа количина опојне дроге кокаин, у количини већој од килограма, као и већа количина опојне дроге Марихуана-SKUNK, а заплијењена је и већа количина новца и возила која према прикупљеним доказима потичу од кријумчарења опојне дроге. Заплијењена количина опојне дроге на црном тржишту износи више од 100 000 евра.

Такође, током акције, прикупљени су докази о кријумчарењу оружја са подручја БиХ према земљама ЕУ.

Заједничком акцијом и сталним контактима између тужилаштава и полиције из БиХ и Аустрије, у оквиру операције „Postman“, прикупљени су докази о држављанима Босне и Херцеговине који учествују у кријумчарењу веће количине тешких опојних дрога на подручју БиХ и ЕУ, нарочито између Аустрије и Холандије.

У договореној акцији која је припремана више мјесеци, на договорени знак, реализоване су активности на лишењу слободе бх. држављана у Аустрији, као и претреси и лишења слободе лица у БиХ.

Поступајући тужилац и истражилац Тужилаштва БиХ су на терену и у сталном су контакту са колегама из Аустрије, као и полицијским службеницима у БиХ, који по налогу и уз координацију Тужилаштва БиХ реализују ове активности.

Тужилаштво БиХ као равноправан партнер учествује у више међународних операција, у сарадњи са земљама Европске уније, које су усмјерене на борбу против организованог криминала, у чије извршење су укључени држављани БиХ или чије се извршење дешава у БиХ.

Активности које се проводе дио су напора агенција за провођење закона, у јачању сарадње са земљама ЕУ и приближавања БиХ европским интеграцијама.

Тужилаштво БиХ упућује изразе подршке свим агенцијама које су учествовале у међународној операцији "Postman" међу којима су Полиција Брчко дистрикта, МУП Тузланског кантона и МУП Републике Српске.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba