Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ВИСОКО

27.05.2016. 15:52

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ВИСОКО

-      Топаловић Мевлудина зв. ”Топ”, рођеног 03.04.1971. године у Високом, настањеног у Сарајеву, држављанина БиХ, раније осуђиваног.

Оптужени се терети да је за вријеме оружаног сукоба између Територијалне одбране Р БиХ и ВРС-а БиХ, поступајући супротно правилима међународног хуманитарног права, при томе кршећи одредбе заједничког члана 3. Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата, извршио убијања цивила, те наношење повреда физичког интегритета.     

Терети се да је у јуну 1992. године, наоружан аутоматском пушком, заједно са групом војника дошао у насеље Хлапчевићи, општина Високо, гдје су опколили куће мјештана српске националности, а потом из поменутих кућа извели шест лица српске националности, који су по наредби требали да се у врсти и са повезаним рукама упуте у правцу Омладинског дома у мјесту Хлапчевићи, када је један од војника започео рафалну паљбу по цивилима, који су падали на тло, а осумњичени Топаловић се терети да је прилазећи рањеним цивилима, након што је видио да једно лице даје знаке живота, у правцу њега испалио метке из аутоматске пушке, усљед чега је и жртва усмрћена.

Такође, на лицу мјеста су од прострелних рана подлегла још два цивила, док је један подлегао на путу до болнице, а двојица цивила су од испаљених метака задобила тешке физичке повреде.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачка ц), у вези са чланом 29. и 180. став 1. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba