Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ТРАВНИКУ

20.05.2016. 15:02

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ТРАВНИКУ

-      Хоџић Мирсада, зв. „Abu Džafer“, раније се звао Abdalla Hany, рођеног 1970. године у Египту, настањеног у БиХ, раније осуђиван.

Оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, за вријеме сукоба између Армије Р БиХ и ХВО-а, на подручју Травника, у својству припадника посебне јединице одреда „Ел Муџахид“ при III корпусу Армије Р БиХ, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Наведени је оптужен да је у мјесецу октобру 1993. године, на подручју Травника, у намјери узимања за таоце лица хрватске националности у циљу размјене за заробљене припаднике одреда „Ел Муџахид“, наоружан, заједно са другим лицима, уз пријетњу оружјем, ушао у стан у којем су живјели цивили хрватске националности, одакле су извели И.Ф. и К.П., које су уз пријетње по живот извели из зграде до возила у којем се налазио још један цивил хрватске националности И.Р., те су отете цивиле одвели у муџахедински камп у мјесту Орашац, гдје су се налазила још два отета цивила Д.А. и Д.П.

Након тога, оптужени је заједно са другим лицима мучио и злостављао отете цивиле, наносећи им снажан физички и душевни бол и патње, као и физичке озљеде.

Оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба између Армије БиХ и ХВО-а, кршећи правила међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата, учествовао у противзаконитом узимању талаца и затварању и помагао у намјерном наношењу снажног физичког и душевног бола и патњи и мучењу отетих цивила, чиме је починио кривично дјело - ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ БиХ.

Оптужница је, уз доказни материјал, прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba