Вијести

ЗВАНИЧНИЦИ ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ САСТАЛИ СЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЖРТАВА ИЗ САВЕЗА НЕСТАЛИХ ЛИЦА РС. НА САСТАНКУ УЧЕСТВОВАЛИ И ЗВАНИЧНИЦИ ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА БиХ, ICMP И ЦРВЕНОГ КРСТА

19.05.2016. 15:05

Замјеница главног тужиоца и руководитељица Посебног одјела за ратне злочине, Гордана Тадић, те шефови одсјека и поступајући тужиоци, састали су се са гђом Смиљом Митровић, предсједницом Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице.

ЗВАНИЧНИЦИ ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ САСТАЛИ СЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЖРТАВА ИЗ САВЕЗА НЕСТАЛИХ ЛИЦА РС. НА САСТАНКУ УЧЕСТВОВАЛИ И ЗВАНИЧНИЦИ ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА БиХ, ICMP И ЦРВЕНОГ КРСТА

На састанку су учествовали и представници колегија директора Института за нестала лица БиХ, Центра за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица у Влади Републике Српске, као и представници Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) у БиХ и Међународне комисије за нестала лица (ICMP) у БиХ.

Централне теме састанка односиле су се на процес тражења, ексхумације и идентификације несталих лица српске националности у свим крајевима БиХ, као и процес ревизије и идентификације посмртних остатака који су пронађени а нису идентификовани и налазе се у костурницама и мртвачницама у БиХ.

Руководитељица Посебног одјела за ратне злочине, Гордана Тадић, представнике жртава упознала је са напорима Тужилаштва БиХ у процесуирању предмета ратних злочина, као и радом тима задуженог за процес ексхумација и идентификација, те активностима на ревизији посмртних остатака, након инструкције главног тужиоца за што ефикаснији рад свих институција укључених у овај процес.

Такође, истакнуто је да тужилаштво кроз процесуирање предмета ратних злочина и споразумна признања кривице настоји доћи до што више информација о мјестима гдје се налазе масовне гробнице и посмртни остаци, ради проналаска и идентификовања несталих лица.

У Босни и Херцеговини још увијек се трага за између 7-8 хиљада несталих лица, од тога за још 1650 жртава српске националности.

Тужилаштво БиХ заједно са партнерским институцијама улаже максималне напоре у активностима на проналаску и идентификовању посмртних остатака несталих лица у свим крајевима БиХ и готово свакодневно се широм БиХ реализују процеси ексхумација на којима се налазе и које координишу овлаштена службена лица из Тужилаштва БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba