Vijesti

DUŽNOSNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SASTALI SE SA PREDSTAVNICIMA ŽRTAVA IZ SAVEZA NESTALIH LICA RS. NA SASTANKU SUDJELOVALI I DUŽNOSNICI INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE BiH, ICMP I CRVENOG KRIŽA

19.05.2016. 15:05

Zamjenica glavnog tužitelja i rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine, Gordana Tadić, te šefovi odsjeka i postupajući tužitelji, sastali su se sa gđom Smiljom Mitrović, predsjednicom Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice.

DUŽNOSNICI POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE SASTALI SE SA PREDSTAVNICIMA ŽRTAVA IZ SAVEZA NESTALIH LICA RS. NA SASTANKU SUDJELOVALI I DUŽNOSNICI INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE BiH, ICMP I CRVENOG KRIŽA

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici kolegija ravnatelja Instituta za nestale osobe BiH, Centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica u Vladi Republike Srpske, kao i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) u BiH i Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) u BiH.

Središnje teme sastanka odnosile su se na proces traženja, ekshumacije i identifikacije nestalih osoba srpske nacionalnosti u svim krajevima BiH, kao i proces revizije i identifikacije posmrtnih ostataka koji su pronađeni a nisu identificirani i nalaze se u kosturnicama i mrtvačnicama u BiH.

Rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine, Gordana Tadić, predstavnike žrtava upoznala je sa naporima Tužiteljstva BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i radom tima zaduženog za proces ekshumacija i identifikacija, te aktivnostima na reviziji posmrtnih ostataka, nakon instrukcije glavnog tužitelja za što učinkovitiji rad svih institucija uključenih u ovaj proces.

Također, istaknuto je da tužiteljstvo kroz procesuiranje predmeta ratnih zločina i sporazumna priznanja krivnje nastoji doći do što više informacija o mjestima gdje se nalaze masovne grobnice i posmrtni ostaci, radi pronalaska i identificiranja nestalih osoba.

U Bosni i Hercegovini još uvijek se traga za između 7-8 tisuća nestalih osoba, od toga za još 1650 žrtava srpske nacionalnosti.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama ulaže maksimalne napore u aktivnostima na pronalasku i identificiranju posmrtnih ostataka nestalih osoba u svim krajevima BiH i gotovo svakodnevno se diljem BiH realiziraju procesi ekshumacija na kojima se nalaze i koje koordiniraju ovlaštene službene osobe iz Tužiteljstva BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba