Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СЕНАДА КОШТИЋА (1993) ЗБОГ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА ПРИДРУЖИВАЊА СТРАНИМ ПАРАВОЈНИМ ФОРМАЦИЈАМА У СИРИЈИ

18.05.2016. 15:42

Тужилац из Одсјека за тероризам Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СЕНАДА КОШТИЋА (1993) ЗБОГ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА ПРИДРУЖИВАЊА СТРАНИМ ПАРАВОЈНИМ ФОРМАЦИЈАМА У СИРИЈИ

Коштић Сенада, рођеног 22.10.1993. године у Великој Кладуши, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је осмислио план и прибавио новчана средства са циљем да отпутује у Сирију, те да се прикључи паравојним и параполицијским снагама које дјелују на подручју Сирије и Ирака у оквиру структура ИСИЛ-а, који је од стране Савјета безбједности УН-а проглашен терористичком организацијом.

Оптужени се терети да је, почетком 2016. године, отпутовао у Сарајево, те након тога у Подгорицу, одакле је авионом отпутовао у Републику Турску, са циљем да се из Турске илегално пребаци на подручје Сирије, али је правовременом акцијом полицијских и безбједносних институција откривен и спријечен у тој намјери, лишен слободе од стране граничне полиције и органа безбједности Републике Турске те враћен у Босну и Херцеговину.

Оптужени се терети да се покушао придружити страној паравојној или параполицијској формацији која дјелује изван Босне и Херцеговине, чиме је починио кривично дјело-противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама из члана 162б. став 2. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Ова оптужница представља наставак активности тужилаштва и партнерских агенција у борби против теоризма и кривичних дјела која су повезана са тероризмом.

Тужилаштво ће кривицу оптуженог доказивати позивањем 9 свједока оптужбе и прилагањем око 20 доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba