Vijesti

ŠVICARSKI AMBASADOR NICOLAS BRÜHL ISKAZAO PODRŠKU TUŽILAŠTVU BiH U RAZVIJANJU REGIONALNE SARADNJE I BORBI PROTIV NEKAŽNJENOSTI RATNIH ZLOČINA

16.05.2016. 15:17

Rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine i zamjenica glavnog tužioca, Gordana Tadić, zajedno sa svojim saradnicima sastala se sa ambasadorom iz Ministarstva vanjskih poslova Švicarske, šefom Odjela za Evropu, Istočnu Aziju, Vijeće Evrope i OSCE, Nicolasom Brühlom i ambasadorom Švicarske u BiH Heinrichom Maurerom.

ŠVICARSKI AMBASADOR NICOLAS BRÜHL ISKAZAO PODRŠKU TUŽILAŠTVU BiH U RAZVIJANJU REGIONALNE SARADNJE I BORBI PROTIV NEKAŽNJENOSTI RATNIH ZLOČINA

Na sastanku je razgovarano o radu i naporima Tužilaštva BiH koje provodi u procesu uspostave vladavine prava, borbi protiv organizovanog kriminala i svih drugih oblika kriminala, sa akcentom na procesuiranje počinilaca ratnih zločina.

Na sastanku je istaknuto da se Vlada Švicarske Konfederacije interesuje za napredak u oblasti vladavine prava u BiH i zemljama regiona, kao i da vlasti Švicarske već dugi niz godina pružaju podršku jačanju bosanskohercegovačkog pravosuđa.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o regionalnoj saradnji BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore u predmetima ratnih zločina, a tom prilikom je istaknuto da je Tužilaštvo BiH izuzetno aktivno i nosilac i inicijator aktivnosti u mnogim segmentima saradnje, te da ima dobru saradnju sa tužilaštvima iz regiona, u skladu sa potpisanim protokolima o saradnji.

Na sastanku je izraženo obostrano uvjerenje da će se saradnja i podrška između Tužilaštva BiH i institucija Švicarske nastaviti i u budućnosti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba