Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ БОСАНСКИ НОВИ

29.04.2016. 13:21

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-      К.С., рођеног 17.10.1970. године у Црној Ријеци, Босански Нови,

-      К.З., рођеног 04.07.1973. године у Црној Ријеци, Босански Нови и

-      Б.Д., рођеног 14.03.1955. године у Јошави, Босански Нови.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ БОСАНСКИ НОВИ

Оптужени се терете да су у јуну 1992. године, у оквиру широког и систематичног напада Војске Српске Републике БиХ, Територијалне одбране, припадника војне полиције и паравојних формација на цивилно становништво заједно са другим лицима починили прогон становништва бошњачке националности из засеока Екићи и Алићи, и то убиствима, присилним пресељењем становништва и мучењем.

Терете се да су наоружани ватреним оружјем, заједно са још преко двадесет наоружаних лица, кренули у напад на цивилно становништво бошњачке националности засеока села Масловаре, Алићи и Екићи, те већ на путу убили једно лице, док су по доласку у насеље истјеривали цивиле из кућа, приликом чега су убили два лица.

Протјеране цивиле у колони су одвели до православног гробља, приликом чега су мушкарце физички злостављали, ударајући рукама, ногама и разним предметима, док су жене и дјеца то гледали, након чега су мушкарце издвојили и одвели до муслиманског гробља гдје им је наређено да копају заједничку гробницу, а потом су по наређењу заједно са другим лицима пуцали у њих, приликом чега су убијена 24 цивила, а потом затрпана земљом.

Већина тијела тада убијених, 1996. године су ископана и бачена у ушће ријека Јапре и Сане, тако да су у ушћу Јапре и низводно пронађени дијелови људских костију од три лица, екхумацијом наведене гробнице пронађена су и идентификована тијела 6 лица, док тијела других лица бачених у ријеку до данас нису пронађена.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. Кривичног закона БиХ, у вези са чланом 29. КЗ БиХ, а све у вези са чланом 180. став 1.КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba