Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ПРИЈЕДОР

29.04.2016. 13:19

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ПРИЈЕДОР
  1. Мрђа Дарка, рођеног 1967. године у Загребу, настањеног у Приједору, држављанина БиХ,

2.   Бабић Зорана зв. „Бакин“, рођеног 01.06.1968. године у Приједору, држављанина БиХ, налази се на издржавању дуготрајне казне затвора на основу правоснажне пресуде,

3.   Мариновић Раденка, рођеног 15.12.1972. године у Санском Мосту, настањеног у Приједору, држављанина БиХ, и

4.   Гавриловић Милана, рођеног 09.09.1958. године у Хашанима, настањеног у Приједору, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су у временском периоду од краја мјесеца априла до краја септембра 1992. године, на подручју Приједора, у оквиру широког и систематичног напада усмјереног против несрпског цивилног становништва  на том подручју, као дио тог напада, у својству  припадника Интервентног вода и полиције ЦЈБ Приједор,  починили и помагали прогон несрпског цивилног становништва на политичкој, националној, етничкој, културној и вјерској основи са територија под контролом војске и полиције  Републике Српске, супротно правилима међународног права, чинећи то убиствима, присилним нестанком и другим нечовјечним дјелима учињеним у намјери наношења велике патње или озбиљне физичке или психичке повреде или нарушења здравља.

Оптужени Дарко Мрђа се терети да је дана 20.07.1992. године, током „чишћења“ засеока Средице у мјесту Бишћани, током чега су масовно убијани цивили бошњачке националности, убио три НН цивила. Надаље, истог дана у насељу Тукови, оптужени Дарко Мрђа, заједно са неколико припадника интервентног вода, је дошао до куће у којој је живјело лице бошњачке националности, под пријетњом присутним цивилима, одвео га у непознатом правцу, након чега су његови посмртни остаци ексхумирани дана 11.10.2013. године на локалитету Томашица, општина Приједор.

Оптужени се терете да су, дјелујући заједно и појединачно, током транспорта незаконито затворених цивила бошњачке и хрватске националности из логора Мањача и Омарска, испред наведених логора и током транспорта, пратили наведени транспорт те починили убиства, мучења, злостављања и премлаћивања затвореника, а поједини осумњичени лично и директно, употребом хладног и ватреног оружја, наносили озљеде и починили убиства жртава.

Оптужени Дарко Мрђа, Раденко Мариновић и Зоран Бабић терете се да су мучили и злостављали цивиле на изразито сурове и понижавајуће начине, тјерајући једног заробљеника да под пријетњом за живот голим рукама убије претходно претученог и злостављаног цивила, након чега су и њега убили, а оптужени Бабић се истицао у суровим мучењима и убиствима цивила, употребом ножа.

Према наводима оптужнице оптужени Дарко Мрђа, Раденко Мариновић и Зоран Бабић терете се за учествовање у убиствима пет затвореника који су из логора Омарска транспортовани у логор Мањача. Такође, наведени оптужени  и  оптужени Милан Гавриловић се терете и за учествовање у нечовјечним радњама према више затвореника који су транспортовани у аутобусима.

Оптужени се терете због убиства најмање 9 лица, те мучења, премлаћивања незаконито затворених затвореника од  којих су посљедица злостављања нека лица и преминула.

Оптужени се терете за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) Кривичног закона БиХ, у вези са члановима 29. и 180. став 1.  истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba