Вијести

У ЈАМИ РАДАЧА ПРОНАЂЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ. ИСКОПАВАЊА СЕ НАСТАВЉАЈУ

29.04.2016. 08:03

На ексхумацији у јами Радача код Мостара, јуче су пронађени посмртни остаци, у првом наврату мањи број костију, да би накнадним ископавањем био пронађен и већи број посмртних остатака људског поријекла. 

У ЈАМИ РАДАЧА ПРОНАЂЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ. ИСКОПАВАЊА СЕ НАСТАВЉАЈУ

Истражилац Тужилаштва БиХ ускоро ће се, са надлежним лицима из Института за нестала лица (ИНО) БиХ и Међународне комисије за нестала лица (ICMP) у БиХ, упутити на локацију како би координисао даље активности.

Кости и посмртни остаци пронађени су на дубини од око 54 метра, те ће након вађења посмртних остатака бити рађен процес вјештачења и утврђивања идентитета жртава путем ДНК анализе.

На наведеној дубини пронађени су остаци бетона, што иде у прилог истражним сазнањима да су посмртни остаци након бацања у јаму затрпавани у циљу сакривања.

Ископавања се настављају и даље, а према прикупљеним доказима и информацијама, у природној јами Радача налази се већи број посмртних остатака, углавном жртава српске националности из претходног рата.

Ексхумација на овом локалитету ради се већ дужи временски период и одвија се отежано јер се ради о изузетно неприступачном локалитету велике дубинегдје су нађени остаци бетона, као и минско-експлозивна средства, а у процесу ексхумација учествују алпинистички тимови из полицијских агенција у БиХ.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским институцијама, наставља са интензивним активностима у тражењу несталих лица на овој локацији, као и другим локацијама широм БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba