Vijesti

ODRŽAN VELIKI KOLEGIJ TUŽILAŠTVA BiH. U OVOJ GODINI TUŽILAŠTVO BiH DOSTIĆI ĆE BROJ OD 5000 OPTUŽENIH LICA U HISTORIJI INSTITUCIJE

06.04.2016. 11:03

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Goran Salihović, sa zamjenicima glavnog tužioca i saradnicima, održao je veliki Kolegij svih zaposlenika Tužilaštva BiH.

ODRŽAN VELIKI KOLEGIJ TUŽILAŠTVA BiH. U OVOJ GODINI TUŽILAŠTVO BiH DOSTIĆI ĆE BROJ OD 5000 OPTUŽENIH LICA U HISTORIJI INSTITUCIJE

Teme Kolegija odnosile su se na ostvarene rezultate u prvom kvartalu 2016. godine, planove rezultata do kraja godine, kao i povećanje obima rezultata u odnosu na prethodne godine.

Tužilaštvo BiH će do jeseni ove godine dostići brojku od 5000 optuženih lica u historiji ove institucije, što je zasigurno značajan rezultat za instituciju Tužilaštva BiH i cjelokupan pravosudni sistem Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da se optužena lica terete za ratne zločine, organizirani kriminal, korupciju, terorizam, finansijski kriminal, trgovinu ljudima, međunarodna krijumčarenja opojnih droga i druga krivična djela iz nadležnosti tužilaštva, ovaj rezultat doista govori o velikom radu i zalaganju tužilaca, saradnika, istražilaca i svih zaposlenih u Tužilaštvu BiH.

Također, ove godine, bit će dostignuta brojka od 600 optuženih za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, što Tužilaštvo BiH čini institucijom sa najviše optuženih za ratne zločine u svijetu, nakon Drugog svjetskog rata i Nirnberškog i Tokijskog tribunala.

Na Kolegiju su prezentirane aktivnosti u vezi sa renoviranjem kapaciteta Tužilaštva BiH i pripremama za početak izgradnje nove zgrade tužilaštva.

Na Kolegiju je istaknuto i da su tužioci koji su prije nekoliko mjeseci imenovani u Odsjek za terorizam počeli intenzivno raditi na predmetima, što će doprinijeti borbi protiv terorizma i sprečavanju terorizma i aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom, kao i odlaskom državljana BiH na strana ratišta.

S obzirom na povećanje broja tužilaca, očekuje se da će rezultati rada Tužilaštva BiH u ovoj godini biti izuzetno dobri.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba