Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV MILENKA KRSMANOVIĆA (1957) ZA KRIVIČNO DJELO OMETANJE RADA PRAVOSUĐA

01.04.2016. 15:12

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:  

MILENKA KRSMANOVIĆA, rođenog 24.01.1957. godine u opštini Sokolac, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od 04.02. do 17.06.2015. godine, na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, nakon što je protiv njega Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu, a Sud BiH odlučio da se vođenje postupka protiv optuženog prenosi na mjesno nadležni Okružni sud u Istočnom Sarajevu, iskazao namjeru sprečavanja advokata Kapo Muhidina da svjedoči u predmetu ratnog zločina koji se vodi protiv njega, dogovaranjem lišenja života svjedoka.

Prema navodima optužnice, optuženi je stupio u kontakt sa trećom osobom sa kojom se sastao u dva navrata, istoj ustupio sve relevantne informacije i bitne detalje o životu svjedoka Muhidina Kape, mjestima na kojima boravi, njegovom kretanju, mjestima na kojima se nalaze objekti koje koristi, njegovom vozilu, pri tom iznosio konkretne prijedloge o načinu izvršenja ubistva, te mu prilikom istog razgovora ponudio nedozvoljenu materijalnu korist u novčanom iznosu ili u vidu putničkog motornog vozila za izvršenje dogovora, tačnije ubistva advokata, kao i prikrivanje tragova izvršenog krivičnog djela, a sve prije termina održavanja glavnog pretresa.

Optuženi se tereti da je nudio nedopuštenu korist kako bi spriječio davanje iskaza ili izvođenje dokaza u krivičnom postupku koji se vodi po zakonu Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. stav 1. KZ-a BiH.

Tužilaštvo BiH odlučno je da se zajedno sa partnerskim policijskim agencijama suprotstavi bilo kakvim pokušajima ometanja rada pravosuđa i ugrožavanja sigurnosti advokata i svih sudionika u krivičnom postupku.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba