Вијести

ИНТЕНЗИВИРАНА САРАДЊА СА ПАРТНЕРСКИМ АГЕНЦИЈАМА У ИНОСТРАНСТВУ НА ЛОЦИРАЊУ И ПРОЦЕСУИРАЊУ ДРЖАВЉАНА БиХ КОЈИ СУ УЧЕСТВОВАЛИ НА РАТИШТИМА У СИРИЈИ И ИРАКУ

30.03.2016. 14:51

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, на састанку у Сарајеву информисао је чланове Ударне групе за борбу против тероризма о тренутним активностима у борби против тероризма и планираним активностима у наредном периоду.

ИНТЕНЗИВИРАНА САРАДЊА СА ПАРТНЕРСКИМ АГЕНЦИЈАМА У ИНОСТРАНСТВУ НА ЛОЦИРАЊУ И ПРОЦЕСУИРАЊУ ДРЖАВЉАНА БиХ КОЈИ СУ УЧЕСТВОВАЛИ НА РАТИШТИМА У СИРИЈИ И ИРАКУ

Тужилаштво БиХ води интензивне истраге против више десетина лица, држављана БиХ, који се налазе на страним ратиштима Сирије и Ирака, а који према оперативним информацијама напуштају та подручја, па се са партнерским агенцијама интензивно ради на њиховом лоцирању и изручењу у БиХ ради вођења поступка због наведеног кривичног дјела.

У протеклом периоду, са Републиком Турском остварена је значајна сарадња у том сегменту, јер се у затворима у тој земљи налази одређен број лица која су била на ратиштима Сирије и Ирака.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским полицијским и безбједносним агенцијама, ради на истрагама у 33 предмета који се односе на 70 лица осумњичених за кривична дјела организовања терористичке групе, јавног подстицања на терористичке активности, врбовања ради терористичких активности, противзаконитог формирања и придруживања страним паравојним или параполицијским формацијама, кривична дјела тероризма и кривична дјела повезана са терористичким активностима.

До данас су подигнуте оптужнице против 20 лица која се доводе у везу са ратиштима у Сирији и Ираку, а ускоро се очекује подизање још двије оптужнице.

Неколико држављана БиХ који се налазе на том подручју контактирало је полицијске и правосудне агенције у намјери да се врате у БиХ, споразумно признају кривицу и сарађују са правосуђем Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина и њене институције постале су значајан партнер на међународном нивоу, што показује чињеница да се воде међународне истраге и операције и да тужилаштво и партнерске институције активно учествуј у више међународних операција са циљем борбе против тероризма, а у којима се сарађује са агенцијама из САД, Њемачке, Француске, Холандије, Србије, Турске и других земаља.

Готово свакодневно добијају се и размјењују информације о безбједносно интересантним лицима и потенцијалним терористичким опасностима.

Званичници полицијских и безбједносних агенција из БиХ исказали су пуну опредијељеност за интензиву сарадњу у борби против тероризма у наредном периоду.

О активностима у борби против тероризма и других облика организованог криминала, главни тужилац ће сутра разговарати и са високом делегацијом из Републике Француске.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba