Vijesti

INTENZIVIRANA SURADNJA SA PARTNERSKIM AGENCIJAMA U INOZEMSTVU NA LOCIRANJU I PROCESUIRANJU DRŽAVLJANA BiH KOJI SU SUDJELOVALI NA RATIŠTIMA U SIRIJI I IRAKU

30.03.2016. 14:51

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović, na sastanku u Sarajevu informirao je članove Udarne grupe za borbu protiv terorizma o trenutnim aktivnostima u borbi protiv terorizma i planiranim aktivnostima u narednom razdoblju.

INTENZIVIRANA SURADNJA SA PARTNERSKIM AGENCIJAMA U INOZEMSTVU NA LOCIRANJU I PROCESUIRANJU DRŽAVLJANA BiH KOJI SU SUDJELOVALI NA RATIŠTIMA U SIRIJI I IRAKU

Tužiteljstvo BiH vodi intenzivne istrage protiv više desetina osoba, državljana BiH, koji se nalaze na stranim ratištima Sirije i Iraka, a koji prema operativnim informacijama napuštaju ta područja, pa se sa partnerskim agencijama intenzivno radi na njihovom lociranju i izručenju u BiH radi vođenja postupka zbog navedenog kaznenog djela.

U proteklom razdoblju, sa Republikom Turskom ostvarena je značajna suradnja u tom segmentu, jer se u zatvorima u toj zemlji nalazi određen broj osoba koje su bile na ratištima Sirije i Iraka.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, radi na istragama u 33 predmeta koji se odnose na 70 osoba osumnjičenih za kaznena djela organiziranja terorističke grupe, javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti, protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, kaznena djela terorizma i kaznena djela povezana sa terorističkim aktivnostima.

Do danas su podignute optužnice protiv 20 osoba koje se dovode u svezu sa ratištima u Siriji i Iraku, a uskoro se očekuje podizanje još dvije optužnice.

Nekoliko državljana BiH koji se nalaze na tom području kontaktiralo je policijske i pravosudne agencije u namjeri da se vrate u BiH, sporazumno priznaju krivnju i surađuju sa pravosuđem Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina i njene institucije postale su značajan partner na međunarodnoj razini, što pokazuje činjenica da se vode međunarodne istrage i operacije i da tužiteljstvo i partnerske institucije aktivno sudjeluju u više međunarodnih operacija sa ciljem borbe protiv terorizma, a u kojima se surađuje sa agencijama iz SAD, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Srbije, Turske i drugih zemalja.

Gotovo svakodnevno dobijaju se i razmjenjuju informacije o sigurnosno interesantnim osobama i potencijalnim terorističkim opasnostima.

Dužnosnici policijskih i sigurnosnih agencija iz BiH iskazali su punu opredijeljenost za intenzivu suradnju u borbi protiv terorizma u narednom razdoblju.

O aktivnostima u borbi protiv terorizma i drugih oblika organiziranog kriminala, glavni tužitelj će sutra razgovarati i sa visokim izaslanstvom iz Republike Francuske.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba