Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ МИЛИЋА

21.03.2016. 13:15

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против Маринковић Драгана (1961) који се терети за злочине против човјечности из члана 172. КЗ БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ МИЛИЋА

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-      Маринковић Драгана, рођеног 28.11.1961. године у Сребреници, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је за вријеме широког и систематичног напада војске, полиције, територијалне одбране и паравојних формација, усмјереног против цивилног становништва бошњачке националности на подручју општина Власеница и Милићи, као припадник ТО Милићи, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он се терети да је 11. маја 1992. године, наоружан аутоматском пушком и у војној униформи, са чарапом на глави, заједно са још једним наоружаним и маскираним војником, дошао до куће цивила бошњачке националности у мјесту Жутица, општина Милићи.

Након тога, натјерао је са пушком два цивила бошњачке националности да иду према једном дворишту, пратећи их и ходајући са пушком иза њих, након чега је оптужени, лично и директно, са још једним војником, рафалним пуцањем из ватреног оружја усмртио двојицу цивила.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело-злочини против човјечности из члана 172. КЗ БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba