Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU MILIĆA

21.03.2016. 13:15

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Marinković Dragana (1961) koji se tereti za zločine protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU MILIĆA

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-      Marinković Dragana, rođenog 28.11.1961. godine u Srebrenici, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije, teritorijalne odbrane i paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području općina Vlasenica i Milići, kao pripadnik TO Milići, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

On se tereti da je 11. maja 1992. godine, naoružan automatskom puškom i u vojnoj uniformi, sa čarapom na glavi, zajedno sa još jednim naoružanim i maskiranim vojnikom, došao do kuće civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Žutica, općina Milići.

Nakon toga, natjerao je sa puškom dva civila bošnjačke nacionalnosti da idu prema jednom dvorištu, prateći ih i hodajući sa puškom iza njih, nakon čega je optuženi, lično i direktno, sa još jednim vojnikom, rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja usmrtio dvojicu civila.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba