Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПРАЊЕ НОВЦА У ИЗНОСУ ВЕЋЕМ ОД 2 МИЛИОНА КМ

15.03.2016. 15:33

Оптужени се терети да је примио новац настао кривичним дјелом трговине људима и експлоатације радника из БиХ у Азербејџану, који је након тога пласирао у платни промет.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПРАЊЕ НОВЦА У ИЗНОСУ ВЕЋЕМ ОД 2 МИЛИОНА КМ

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-      Вученовић Српка, рођеног 02.06.1952. године у Бања Луци, настањеног у Градишци, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је у временском периоду од 2008. до 2013. године, на своје девизне рачуне које је имао отворене у неколико банака на подручју РС, без правног основа, примио новац у износу од око 730.000 УСД и 512.000 ЕВР, прибављен извршењем кривичног дјела трговине људима.

Новац му је, ради прикривања његовог стварног поријекла, уплаћен од његове браће, Вученовић Боже и Вученовић Милана, против којих се води судски поступак због кривичног дјела организираног криминала, трговине људима и прања новца, а везано за незаконитости око радне експлоатације радника из БиХ на градилиштима у Азербејџану.

Такође, уплате новца у различитим износима у више наврата вршене су и преко њима познатих лица и off shore компанија са Новог Зеланда, Панаме, Велике Британије и Азербејџана.

Оптужени се терети да је, иако је био свјестан да новац потиче од извршења кривичних дјела, по налогу Вученовић Боже и Вученовић Милана, новац користио за куповину некретнина и опреме, као и плаћања у редовном платном промету.

Оптужени се терети да је новац, чији износ прелази 200.000 КМ, за који је знао да је прибављен кривичним дјелом, примио, замијенио, држао, с њим располагао и на други начин прикрио новац, чиме је починио продужено кривично дјело прања новца из члана 209. став 3. у вези са ставом 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba