Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ КАРАЈИЋ МИРЕЛА (1986) ЗБОГ ПРИДРУЖИВАЊА СТРУКТУРАМА ТЗВ. “ИСИЛ“-а И УЧЕСТВОВАЊА НА РАТИШТИМА СИРИЈЕ И ИРАКА

07.03.2016. 15:08

Оптужени се терети да је у саставу терористичке групе „Dewla Islamiya“ учествовао на ратиштима Сирије и Ирака, за шта је грађанима БиХ запријећена вишегодишња затворска казна.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ КАРАЈИЋ МИРЕЛА (1986) ЗБОГ ПРИДРУЖИВАЊА СТРУКТУРАМА ТЗВ. “ИСИЛ“-а И УЧЕСТВОВАЊА НА РАТИШТИМА СИРИЈЕ И ИРАКА

Шеф Одсјека за тероризам Тужилаштва Босне и Херцеговине подигао је оптужницу против:

-      Карајић Мирела, рођеног 23.02.1986. године у Великој Кладуши, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је осмислио план те прикупио потребна новчана средства са циљем да отпутује на подручје Сирије и Ирака и придружи се терористичкој организацији тзв. “ИСИЛ“-у.

Након тога је, према наводима оптужнице, у илегалном месџиду код Хусеина Боснића зв. „Билал“ и њему блиских лица тражио и добио информације на који начин може отићи у Сирију и прикључити се структурама тзв. „ИСИЛ“-а, који је од стране Савјета безбједности УН-а проглашен терористичком организацијом.

Према прикупљеним доказима, оптужени је добио контакте са лицима која су активна на наведеном подручју и детаљне инструкције како их контактирати, након чега је у мјесецу новембру 2014. године, са још тројицом бх. држављана, отпутовао авионом у Турску, те након тога уз помоћ договорених контакт лица и њихових упута, илегалним граничним прелазом прешао у Сирију и прикључио се терористичкој паравојној формацији „Dewla Islamiya“, у којој је ратовао и чији је активни припадник био више мјесеци, након чега је средином 2015. године лишен слободе од стране правосуђа и полиције у Р Турској, након чега је изручен БиХ.

Оптужени се терети да се придружио страној војној или паравојној формацији која дјелује ван Босне и Херцеговине, чиме је починио кривично дјело-противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама из члана 162б. став 2. Кривичног закона Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba