Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ 3 ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПРИЈЕДОРА. ЈЕДАН ОСУМЊИЧЕНИ БИЋЕ ПРИВЕДЕН ИЗ ЗАТВОРСКЕ УСТАНОВЕ ГДЈЕ ИЗДРЖАВА КАЗНУ

16.02.2016. 15:10

По налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, у акцији полицијских службеника SIPA-е, рано јутрос лишени су слободе осумњичени:

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ 3 ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПРИЈЕДОРА. ЈЕДАН ОСУМЊИЧЕНИ БИЋЕ ПРИВЕДЕН ИЗ ЗАТВОРСКЕ УСТАНОВЕ ГДЈЕ ИЗДРЖАВА КАЗНУ
  1. Мрђа Дарко, рођен 1967. године у Загребу, настањен у Приједору, држављанин БиХ
  2. Мариновић Раденко, рођен 15.12.1972. године у Санском Мосту, настањен у Приједору, држављанин БиХ
  3. Гавриловић Милан, рођен 09.09.1958. године у Хашанима, настањен у Приједору, држављанин БиХ

Четврти осумњичени Зоран Бабић зв. „Бакин“, рођен 01.06.1968. године у Приједору, налази се на издржавању затворске казне на основу правоснажне пресуде за злочин на Корићанским стијенама, те ће тужиоцу бити приведен из установе у којој издржава казну.

Осумњичени су под истрагом и терете се да су, током 1992. године, на подручју Приједора и околине, у оквиру широког и систематичног напада усмјереног на становништво бошњачке и хрватске националности на том подручју, у својству припадника Интервентног вода и полиције ЦЈБ Приједор, поступали супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Они се терете да су, дјелујући заједно и појединачно, током мјесеца августа 1992. године и транспорта незаконито затворених цивила бошњачке и хрватске националности из логора Мањача и Омарска, испред наведених логора и током транспорта, пратили наведени транспорт те починили убиства, мучења, злостављања и премлаћивања затвореника, а поједини осумњичени лично и директно, употребом хладног и ватреног оружја, наносили озљеде и починили убиства жртава.

Осумњичени Мрђа под истрагом је и због убиства три лица бошњачке националности на подручју мјеста Средице, у мјесецу јулу 1992. године, као и за одвођење једног цивила из мјеста Тукови у непознатом правцу од када му се губи сваки траг.

Осумњичени су под истрагом због убиства најмање 10 лица, те мучења, злостављања и премлаћивања 4 незаконито затворене жртве.

Они се сумњиче да су починили кривично дјело-злочини против човјечности из члана 172. КЗ БиХ.

Наведени осумњичени ће током дана бити предати поступајућем тужиоцу који ће их испитати и након тога одлучити о даљим активностима.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba