Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ УЧЕСТВОВАО НА КОНФЕРЕНЦИЈИ О ЈАЧАЊУ МЈЕРА БЕЗБЈЕДНОСТИ НОСИЛАЦА ПРАВОСУДНИХ ФУНКЦИЈА

04.02.2016. 15:30

Потребно је хитно детаљно законски дефинисати физичку заштиту штићених лица, јер у овој области доста материје није законски одређено-у свом обраћању истакао је главни тужилац Салиховић.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ УЧЕСТВОВАО НА КОНФЕРЕНЦИЈИ О ЈАЧАЊУ МЈЕРА БЕЗБЈЕДНОСТИ НОСИЛАЦА ПРАВОСУДНИХ ФУНКЦИЈА

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић, предсједница Суда БиХ Медџида Кресо и предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија, у уводним обраћањима, истакли су да се мора посветити пажња безбједности судија и тужилаца, као лицима која процесуирају најсложеније предмете и изложени су сталним притисцима и угрожавању безбједности.

Присутнима се обратио и дао подршку јачању безбједности у правосуђу и г. Martin Schieder, представник Делегације ЕУ у Босни и Херцеговини.

У свом излагању главни тужилац је истакао да се мора озбиљно приступити питању безбједности носилаца правосудних функција, те истакао да су неки од тужилаца Тужилаштва БиХ, као и он лично, због опасности по безбједност, под сталном полицијском пратњом.

У протекле 3 године забиљежено више од 15 напада на безбједност тужилаца Тужилаштва БиХ, од провала у станове и куће, крађе аутомобила, пријетњи по безбједност и других врста угрожавања, што се мора спријечити - истакао је главни тужилац Салиховић.

На конференцији учествују представници земаља ЕУ и земаља региона, као и експерти који се баве заштитом безбједности правосудних званичника и лица под заштитом.

На конференцији учествује и директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, Мирсад Вилић, званичници Министарства безбједности и судских полиција у БиХ.

Водећи експерти из ове области размијениће искуства о модалитетима повећања нивоа безбједности носилаца правосудних функција, судија и тужилаца, као и свједока и оштећених као учесника у поступку.

Конференција се одржава у организацији ВСТС-а БиХ и Европске комисије у оквиру TAIEX програма.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba