Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗИРАНОГ КРИМИНАЛА И КРИЈУМЧАРЕЊА ОПОЈНЕ ДРОГЕ МАРИХУАНА СА ПОДРУЧЈА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ У Р ХРВАТСКУ

07.01.2016. 13:10

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:  

  1. ПАЖИН ЖЕЉКА, рођеног 11.08.1968. године у Стоцу, гдје је и настањен, држављанина Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, и
  2. КНЕЖЕВИЋ ЗВОНКА, рођеног 30.10.1971. године у Стоцу, настањеног у Мостару,  држављанина Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.
ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗИРАНОГ КРИМИНАЛА И КРИЈУМЧАРЕЊА ОПОЈНЕ ДРОГЕ МАРИХУАНА СА ПОДРУЧЈА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ У Р ХРВАТСКУ

Оптужени се терете да су крајем 2012. године до мјесеца августа 2013. године, као припадници групе за организовани криминал заједно са њима више познатих лица са подручја БиХ и Р Хрватске, у намјери прибављања противправне имовинске користи, извршили набавку, посредовали у продаји, а потом организовали и реализовали  транспорт, те неовлаштено стављали у међународни промет опојну дрогу „марихуана“.

Према наводима оптужнице, оптужени су по претходним међусобним договорима поступали и заједнички дјеловали како би набавком у оквиру организоване групе, већих количина дроге „марихуана“ (укупно више од 40 килограма) и кријумчарења исте у више наврата из БиХ на подручје града Пуле у Р Хрватској, те с намјером даљње продаје крајњим корисницима, организовали се тако да су према претходним договорима подијелили посао и радње које је сваки од њих требао реализовати.

Договарали су се око датума и начина испоруке „марихуане“, након чега би оптужени Пажин Жељко у договору с Кнежевић Звонком, набављао опојну дрогу “марихуана“ у Босни и Херцеговини, а Кнежевић би потом ангажовао курире за превоз дроге, те су наведене радње извршили у најмање три наврата.

Оптужени Кнежевић Звонко се терети да је у породичној кући неовлаштено држао двије  аутоматске пушке марке „Ф.А.Л.“ и аутоматску пушку М70 АБ2, те укупно  147 комада метака разних калибара, чија набавка грађанима уопште није дозвољена према одредби Закона о набавци, држању и ношењу оружја и стрељива Херцеговачко-неретванског кантона („Народне новине Херцеговачко-неретванског кантона“, број 3/00, 11/08).

Оптужени Пажин и Кнежевић се терете да су починили кривично дјело организирани криминал из члана 250. КЗ-а БиХ,  у вези са продуженим кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. истог Закона, а Кнежевић и кривично дјело недозвољено држање оружја и експлозивних материја из члана 371. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba