Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA I KRIJUMČARENJA OPOJNE DROGE MARIHUANA SA PODRUČJA BOSNE I HERCEGOVINE U R HRVATSKU

07.01.2016. 13:10

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:  

  1. PAŽIN ŽELJKA, rođenog 11.08.1968. godine u Stocu, gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i
  2. KNEŽEVIĆ ZVONKA, rođenog 30.10.1971. godine u Stocu, nastanjenog u Mostaru,  državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.
PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA I KRIJUMČARENJA OPOJNE DROGE MARIHUANA SA PODRUČJA BOSNE I HERCEGOVINE U R HRVATSKU

Optuženi se terete da su krajem 2012. godine do mjeseca avgusta 2013. godine, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal zajedno sa njima više poznatih lica sa područja BiH i R Hrvatske, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, izvršili nabavku, posredovali u prodaji, a potom organizovali i realizovali  transport, te neovlašteno stavljali u međunarodni promet opojnu drogu „marihuana“.

Prema navodima optužnice, optuženi su po prethodnim međusobnim dogovorima postupali i zajednički djelovali kako bi nabavkom u okviru organizovane grupe, većih količina droge „marihuana“ (ukupno više od 40 kilograma) i krijumčarenja iste u više navrata iz BiH na područje grada Pule u R Hrvatskoj, te s namjerom daljnje prodaje krajnjim korisnicima, organizovali se tako da su prema prethodnim dogovorima podijelili posao i radnje koje je svaki od njih trebao realizovati.

Dogovarali su se oko datuma i načina isporuke „marihuane“, nakon čega bi optuženi Pažin Željko u dogovoru s Knežević Zvonkom, nabavljao opojnu drogu “marihuana“ u Bosni i Hercegovini, a Knežević bi potom angažovao kurire za prevoz droge, te su navedene radnje izvršili u najmanje tri navrata.

Optuženi Knežević Zvonko se tereti da je u porodičnoj kući neovlašteno držao dvije  automatske puške marke „F.A.L.“ i automatsku pušku M70 AB2, te ukupno  147 komada metaka raznih kalibara, čija nabavka građanima uopšte nije dozvoljena prema odredbi Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva Hercegovačko-neretvanskog kantona („Narodne novine Hercegovačko-neretvanskog kantona“, broj 3/00, 11/08).

Optuženi Pažin i Knežević se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH,  u vezi sa produženim krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. istog Zakona, a Knežević i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba