Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ САВЈЕТНИКА КОНЗУЛА МВП-а БиХ ЗБОГ ЗЛОУПОТРЕБЕ ПОЛОЖАЈА ИЛИ ОВЛАШТЕЊА. ТУЖИЛАШТВО БиХ НАСТАВЉА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

30.12.2015. 15:08

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против: 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ САВЈЕТНИКА КОНЗУЛА МВП-а БиХ ЗБОГ ЗЛОУПОТРЕБЕ ПОЛОЖАЈА ИЛИ ОВЛАШТЕЊА. ТУЖИЛАШТВО БиХ НАСТАВЉА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

-      Хамидичевић Велида, рођеног 29.09.1957. године у Завидовићима, држављанина БиХ, запосленог у Министарству спољних послова БиХ на позицији савјетника за конзуларне послове у Амбасади БиХ у Паризу

Оптужени се терети да је у временском периоду од мјесеца децембра 2014. године до мјесеца јуна 2015. године у својству службеног лица Министарства спољних послова БиХ, починио коруптивна кривична дјела, искористивши и злоупотријебивши свој службени положај, у циљу стицања имовинске користи.

Он се терети да је лицима која не испуњавају услове за издавање путног листа БиХ, издавао путне листове БиХ без редовне процедуре провјере података, често и за лица за која је знао да немају држављанство БиХ, те није организовао нити руководио процесом рада и није водио послове Конзуларног представништва БиХ у складу са циљевима и интересима службе нити у интересу државе БиХ.

Оптужени је, према прикупљеним доказима у више од тридесет случајева, у замјену за новчану накнаду различитог износа, углавном од више стотина евра, омогућио издавање путних листова лицима, углавном ромске националности са подручја БиХ, за које је био свјестан да не испуњавају потребне услове за путовање и боравак у Француској, нити држављанство, као ни услове за издавање наведених докумената.

Наведеним кривичним дјелима нанесена је велика штета угледу Босне и Херцеговине и нанесена штета општој безбједности и контроли имиграције у Републици Француској.

Ова оптужница резултат је рада заједничког истражног тима БиХ и Француске у оквиру којег је остварена значајна сарадња са тужилаштвом и партнерским институцијама Републике Француске. Истражиоци Тужилаштва БиХ и SIPA-е, са циљем прикупљања доказа, извршили су и претрес дипломатско-конзуларног представништва БиХ у Р Француској.

Оптужени Хамидичевић терети се да је искориштавањем службеног положаја, овлаштења, прекорачивши границе свог службеног овлаштења или не извршивши своје службене дужности, прибавио имовинску корист у износу  који прелази 10.000 КМ.

Оптужница је још један од показатеља одлучности Тужилаштва БиХ у борби против коруптивних дјела, као и злоупотребе службеног положаја.

Оптужени се терети да је починио продужено кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba