Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ДОБОЈА

29.12.2015. 15:13

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, полицијски службеници SIPA-е, рано јутрос, на подручју Добоја, лишили су слободе осумњиченог:

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ДОБОЈА

- Карагић Слободана, зв. “Карага“, рођеног 21.10.1952. године у Добоју, држављанина БиХ.

Осумњичени Карагић је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је као вођа јединице „Црвене беретке“, која је дјеловала у оквиру ЦСБ Добој, током 1992. године, поступао супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Осумњичени се терети да је као вођа јединице „Црвене беретке“, почетком маја 1992. године, учествовао у нападу и окупацији града Добоја, када су припадници наведене јединице, вршили хапшења цивила бошњачке и хрватске националности, који су по наређењу осумњиченог затварани у логор који се налазио у војним хангарима у близини предузећа „Босанка“, у насељу Усора у Добоју.

Осумњичен је и за убиство најмање 12 жртава бошњачке националности које су у мјесецу мају 1992. године изведене из затвора „Спреча“ у Добоју и одведене у непознатом правцу, откада им се губи сваки траг, а након чега су стријељани на једном локалитету, а чијем стријељању је као командант јединице „Црвене беретке“, присуствовао осумњичени.

Осумњичени Карагић Слободан се такође терети да је лично, сам као и са другим лицима, починио силовање двије малољетне жртве бошњачке националности у љето 1992. године.

Такође, осумњичени је под истрагом због рушења џамије у насељу Миљковац у Добоју, која је у мјесецу мају 1992. године уништена подметањем експлозивне направе.

Осумњичени се терети и да је током мјесеца јуна 1992. године, на подручју Теслића, заједно са другим припадницима јединице „Црвене беретке“, вршио незаконита хапшења и затварања цивила бошњачке и хрватске националности на подручју Теслића, након чега је почињено њихово физичко и психичко злостављање, а дио цивила је том приликом убијен или се воде као нестали.

Осумњичени Карагић Слободан је под истрагом и осумњичен за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ БиХ и ратног злочина против цивилног становништва из члана 173. КЗ БиХ.

Након лишења слободе, осумњичени ће бити спроведен поступајућем тужиоцу, који ће испитати осумњиченог и након тога донијети одлуку о даљим активностима.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba